Хроніка 5/2021

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКА МІСЦЕВА ПРОКУРАТУРА ПОВІДОМЛЯЄ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено процесуальне керівництво та підтримання державного обвинувачення під час розгляду в суді кримінального провадження за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.
Встановлено, що громадянин Г. 26.11.2016 р., близько 22 години 50 хвилин, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керував технічно справним автомобілем «GEELY EMGRAND 7», д.н. — АМ 3240 ВО, по проїжджій частині вул.Соборності в м.Новограді-Волинському в напрямку вул.Надслучанської.
Рухаючись вказаним автомобілем, поблизу будинку №11, водій Г., у порушення вимог п.2.3 б) Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 р., проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін та в порушення вимог п.11.13 вказаних вище Правил виїхав на тротуар (пішохідну доріжку) зустрічної смуги, у результаті чого допустив наїзд керованого автомобіля на пішохода — громадянина П., який ішов у попутному напрямку. Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди пішоходу П. заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження за ознакою тривалого розладу здоров’я.
За результатами розгляду кримінального провадження, Новоград-Волинським міськрайонним судом винесено обвинувальний вирок, відповідно до якого обвинуваченого Г. визнано винним за ч.1 ст.286 КК України та призначено покарання у вигляді одного року обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 1 рік. У відповідності до ч.4 ст.74 Кримінального кодексу України, із урахуванням положень ст.ст.12, 49 КК України, обвинуваченого звільнено від призначеного судом покарання, у зв’язку із закінченням строків давності.
Д.ГРЕСЬКО, прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури

НА 15 ТА 12 РОКІВ УВ’ЯЗНИЛИ ДВОХ БРАТІВ, ЯКІ ВБИЛИ ЧОЛОВІКА ЗА МОБІЛЬНИК ТА 50 ГРН
Житомирською обласною прокуратурою підтримано публічне обвинувачення в справі за фактом умисного вбивства з корисливих мотивів, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, та розбою, поєднаного із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, скоєних двома жителями міста Новограда-Волинського.
Прокурором у суді наведено достатньо обгрунтованих доказів, на підставі яких призначено реальне покарання, співмірне із тяжкістю скоєного злочину.
Вироком Новоград-Волинського міськрайонного суду від 21.01.2021 р. обох визнано винними в скоєнні злочинів за п.п.6, 12 ст.115, ч.4 ст.187 КК України та призначено покарання у вигляді 15 і 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також судом стягнуто на користь потерпілої сторони 100 тис. грн за завдану моральну шкоду.
За клопотанням прокурора, ухвалою суду обом засудженим продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів до набрання вироком законної сили (21.03.2021 р.).
Скоїли злочин жителі міста Новограда-Волинського, двоє рідних братів, 31 та 25 років, раніше неодноразово судимі (посягання на життя працівника правоохоронного органу, крадіжки).
Установлено, що обвинувачені, маючи злочинні наміри, запросили увечері до себе додому раніше незнайомого місцевого жителя для спільного розпивання алкогольних напоїв.
Опівночі після застілля, усвідомлюючи, що чоловік перебуває в стані алкогольного сп’яніння, вивезли його на таксі за місто в лісопосадку, де жорстоко розправилися, завдавши побоїв та ножових поранень, від яких він помер.
Вчинивши розбійний напад, брати заволоділи майном потерпілого — мобільним телефоном вартістю 273 грн та грошовими коштами на суму 50 грн.
ПОВЕРНУТО З НЕЗАКОННОГО ВОЛОДІННЯ ДВІ ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ ВОДНОГО ФОНДУ
Позовні вимоги Новоград-Волинської місцевої прокуратури щодо визнання незаконними і скасування розпоряджень Новоград-Волинської райдержадміністрації, а також витребування земельних ділянок водного фонду загальною вартістю 307 тис. грн із незаконного володіння фізичних осіб судом задоволено.
Йдеться про те, що розпорядженням голови Новоград-Волинської райдержадміністрації (жовтень-грудень 2011 року) затверджено проєкти землеустрою щодо відведення у власність двох земельних ділянок (кожна — по 0,12 га) для ведення садівництва, розташованих у прибережній захисній смузі річки Чорна поблизу села Ужачина.
Однак встановлено, що наділи відведено з порушенням Земельного та Водного кодексів України, оскільки землі такої категорії є державною власністю та не можуть передаватися в приватну власність.
Ділянки огороджені дерев’яними парканами (на одній споруджений дерев’яний будинок), що обмежує доступ місцевим жителям до річки та порушує вимоги Водного кодексу України.
За втручання прокуратури поновлено законність використання земель водного фонду.
ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ НАРКОДІЛКАМ: ЧОТИРЬОХ УЗЯТО ПІД ВАРТУ
Житомирська обласна прокуратура 29.01.2021 р., у межах процесуального керівництва, забезпечила розгляд клопотань щодо обрання запобіжних заходів п’ятьом підозрюваним у незаконному виготовленні, зберіганні та збуті психотропних речовин.
Ухвалами Корольовського районного суду міста Житомира чотирьох підозрюваних взято під варту, ще одному співучаснику, у зв’язку зі станом здоров’я, обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.
П’ятеро осіб у лісопосадці, на околиці одного із селищ Житомирського району, організували «нарколабораторію», де систематично виготовляли значні обсяги амфетаміну, який збували наркозалежним жителям області.
Правоохоронці 28.01.2021 р. затримали зловмисників безпосередньо на місці виготовлення чергової партії наркопродукції.
Під час санкціонованих обшуків вилучено майже 300 грамів амфетаміну, понад пів кілограма канабісу та три літри прекурсорів, які використовувалися для «варки» психотропної речовини.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури