ЩОДО КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Пріоритетними завданнями в діяльності Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, як структурного підрозділу прокуратури Житомирської області, є додержання конституційних прав громадян, процесуальних прав учасників кримінального процесу при провадженні досудового слідства, як одного з напрямків діяльності, є принцип своєчасного реагування на допущення порушення закону, поновлення порушених прав громадян.
У розрізі наглядової діяльності в 2011 році міжрайонною прокуратурою особлива увага приділялась питанню законності порушення кримінальних справ, оскільки процесуальні акти безпосередньо торкаються конституційних прав громадян гарантованих державою. Міжрайонною прокуратурою виявлено та скасовано 14 незаконних постанов про порушення кримінальної справи, які виносилися службовими особами Новоград-Волинського МВ УМВС.
Прокуратурою систематично надавалася практична допомога слідчим при розслідуванні злочинів у кримінальних справах, що перебували у провадженні СВ Новоград-Волинського МВ УМВС. Зокрема, прокурором надано 225 письмових вказівок, що сприяло забезпеченню повноти досудового слідства та прийняття законного рішення у кримінальних справах, поновленні процесуальних прав потерпілих.
З огляду на визначені пріоритети, забезпечення прав громадян потребує підвищення також правової освіти громадян, як рівноправних учасників правовідносин, їх активності, що неминуче вплине на стан правозахисної діяльності.
Забезпечення належного рівня законності потребує належної роботи правоохоронних органів у поєднанні з досконалим знанням громадянами гарантованих державою прав та обов’язків.
Важливим є визначені Конституцією України права. Одним із головних, передбачене ст.63 право, згідно з яким особа не несе відповідальність за відмову надавати покази пояснення відносно себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно, що гарантовано ст.59 Конституції України.
Однією з важливих гарантій є право недоторканості житла, яке передбачає, що проведення огляду чи обшуку можливе за мотивованим рішенням суду, що визначено ст.30 Конституції України.
З огляду на положення Конституції, слід відмітити, що рівень ефективності правозахисної діяльності залежить у певній мірі також від рівня правової освіти громадян, їх громадської позиції. Своєчасне звернення за правовою допомогою до компетентного органу є запорукою запобігання негативних наслідків, своєчасного усунення порушень закону.
Олександр ГОРДІЙЧУК, ст.помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора