МІСТО В ОЧІКУВАННІ СОЛІДНИХ КАПІТАЛОВКЛАДЕНЬ В УСІ ОСНОВНІ ГАЛУЗІ

МІСТО В ОЧІКУВАННІ СОЛІДНИХ КАПІТАЛОВКЛАДЕНЬ В УСІ ОСНОВНІ ГАЛУЗІ

Програма економічно-соціального розвитку — своєрідне дзеркало, що відображає, яким курсом рухається місто. У 2012 році одним із ключових розділів програми має стати освоєння коштів субвенції з державного бюджету — за сприяння Голови Верховної Ради України Володимира Литвина у держбюджеті-2012 передбачено 15 мільйонів гривень, що будуть спрямовані на здійснення заходів соціально-економічного розвитку міста Новограда-Волинського. Детальніше про це газеті «Звягель» розповів заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ.
ШКОЛАМ — ВІКНА, СТАДІОНУ — ТУАЛЕТ
2,3 млн. грн. державної субвенції передбачається освоїти в галузі освіти на капітальний ремонт приміщень шкіл і дитсадків. Переважно кошти підуть на заміну старих вікон, що вже не відповідають вимогам щодо енергозбереження. У тих навчальних закладах, де з вікнами все гаразд, фінанси спрямують на вирішення інших нагальних проблем.
На галузь охорони здоров’я — 1,6 млн. грн. Програмою економічно-соціального розвитку міста передбачено реконструкцію приміщення станції швидкої допомоги, завершення реконструкції пологового відділення міськрайТМО, капітальний ремонт дорослого інфекційного відділення (друга черга), капремонт хірургічного відділення.
Галузь культури має отримати близько 1,6 млн. грн., що дасть змогу продовжити капітальний ремонт будівлі міського Палацу культури.
На розвиток матеріальної бази галузі фізичної культури і спорту передбачається 2,6 млн. грн. Із них 1,5 млн. — на реконструкцію головної спортивної споруди міста — стадіону «Авангард», що передбачатиме, як зазначив міський голова Володимир Загривий під час зустрічі з меценатами, облаштування бігових доріжок, спорудження на території стадіону двох тенісних кортів, забезпечення належного санітарного стану на території стадіону.
Крім цього, продовжиться капремонт приміщення молодіжного центру, що розташований у будівлі кінотеатру (1 млн. грн.). 100 тисяч гривень має бути витрачено на облаштування одного із приміщень ДЮСШ, що по вулиці Пушкіна, 44, де в подальшому тренуватимуться вихованці секції важкої атлетики.
РЕНЕСАНС У ГАЛУЗІ ЖКГ?
6,9 млн. грн. державної субвенції спрямують на потреби галузі житлово-комунального господарства. Серед основних об’єктів, передбачених програмою, — будівництво систем водопостачання і водовідведення в житлових мікрорайонах південної та південно-західної частини міста, реконструкція центрального Парку культури й відпочинку, ремонт покриття тротуарів у центральній частині міста (заміна пошкодженого асфальту на тротуарну плитку), встановлення сучасних турнікетів на основних перехрестях.
У планах — відремонтувати комунальну лазню (0,5 млн. грн.), продовжити роботи щодо покращання зовнішнього освітлення вулиць, ремонту світлофорних об’єктів (0,5 млн. грн.). Планується будівництво дитячого майданчика з футбольним міні-полем на вулиці Лянгуса, капремонт амбулаторії сімейної медицини на «Дружбі», будівництво пішохідного мостового переходу через річку Случ на «Лубчиці» та ряд інших об’єктів.
Втім, як показує практика, важливим є не тільки сам факт субвенції, а й вчасне надходження коштів на місця, адже, як зауважив Сергій Колотов, на деяких об’єктах уже зараз готові до початку робіт.
Також на реалізацію заходів програми економічно-соціального розвитку міста у 2012 році передбачається витратити 4,6 млн. грн. з міського бюджету розвитку. Зокрема, продовжиться капітальний ремонт міських доріг (насамперед, вулиці Шепетівської).
У ПЕРШОМУ ПІВРІЧЧІ — СТАРТ НОВИХ ВИРОБНИЦТВ
Втім, місто розвивається не тільки за рахунок бюджетних коштів. Значущу роль відіграють приватні інвестиції. Так, у першому півріччі цього року розпочне роботу фабрика «Факро» (виробництво комплектуючих до дахових вікон). Орієнтовно у червні цього року має бути введена в експлуатацію перша черга кондитерської фабрики «Жако». Продовжуються роботи з проектування нових мереж для покращання енергозабезпечення Новограда-Волинського. Будуються крупні об’єкти торгового й торгово-офісного призначення по вулиці Житомирській, Шевченка, Вокзальній.
ФУНДАМЕНТ НА МАЙБУТНЄ
У стадії вирішення питання будівництва за державні кошти спортивного комплексу з плавальним басейном у мікрорайоні «Болгарбуд» (кошторисна вартість об’єкта — близько 30 млн. грн.) та льодового катка.
За участю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина розглядається можливість початку будівництва в цьому році хірургічного корпусу на території міськрайТМО. Кошторисна вартість складає близько 80 млн. грн.
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА