ЗАМЕРЗЛИ? ПУНКТ ОБІГРІВУ ДОПОМОЖЕ!

ЗАМЕРЗЛИ? ПУНКТ ОБІГРІВУ ДОПОМОЖЕ!

135 ЗАГИБЛИХ І БІЛЬШЕ 2 ТИСЯЧ ОБМОРОЖЕНИХ — ДАНИНА УКРАЇНИ ЛЮТИМ МОРОЗАМ
З першою хвилею рекордно низької температури вітчизняні МНСівці ніби впоралися. За 135 смертей від холоду з себе відповідальність знімають, бо запевняють, що зробили усе можливе: по всій країні працює 3 тисячі пунктів обігріву. Показово, що і в Новограді-Волинському минулої п’ятниці також було встановлено такий намет — по вул.Соборності, поруч із пожежною частиною.
Розповідає Андрій ­НАУМЕЦЬ, начальник СДПЧ-10 м.Новоград-Волинський: «Пункт обігріву був облаштований нашими силами за організації місцевої влади. Допомогу також надав Новоград-Волинський держлісомисгосп, який взяв на себе забезпечення дровами. Тут постійно чергує наш співробітник, який підтримує тепло у палатці. Також співробітниці Червоного Хреста готують чай та надають медичну допомогу тим, хто її потребує. У пункті є ліки першої допомоги — серцеві, від обмороження, нашатирний спирт — їх надало міськрайТМО. З хлібобулочними виробами допоміг хлібозавод».
З перших випусків теленовин можна було довідатися, що до пунктів обігріву заходило не вельми багато людей. У Новограді-Волинському ведеться статистика кількості людей, які зігрівалися: 3 лютого — 32 особи, 4 лютого — 14, 5 лютого — 34, 6 лютого — 16 осіб. Як бачимо, для нашого провінційного міста — це доволі велика кількість людей. «А який контингент відвідувачів пункту обігріву?», — цікавлюся у А.Наумця. «Різні люди заходять, але ми не розпитуємо, хто вони і звідки. На вечір уже традиційно приходять безхатченки, проте у нас нема умов для ночівлі, тому ми їх відправляємо у міліцію, де для цих потреб є 4 ліжка. Якщо людина потребує медичної допомоги, — вона її отримує», — така була відповідь.
Страшна статистика смертей від переохолодження, на щастя, оминула наш край. Проте, є загиблі внаслідок пожеж. Якщо торік всього загинуло 8 осіб, то на даний час уже маємо 6 фатальних випадків. Чи є причиною такої кількості смертей великі морози, — сказати однозначно важко. «У нас щороку виникає близько 150 пожеж, — ділиться начальник пожежної частини А. Наумець, — як помічаємо, коли у якомусь місяці менше горить, то в іншому — більше. Наприклад, у січні 2005-го горіло 18 разів, 2006-го — 23, 2007-го — 15, 2008 — 15, 2009 — 14, 2010 — 20… Початок цього року був взагалі спокійний, на першу пожежу ми виїхали лише 7 січня, всього їх сталося 11… У лютому — уже 6».
Серед головних причин пожеж — перекал печей. Причому, самі люди знають, що є така небезпека і все одно нехтують правилами пожежної безпеки — зайве топлять, залишають печі без нагляду або ще гірше — на неповнолітніх дітей. Як наслідок — трагедії, на кшталт такої, яка днями сталася у Городниці, де від угарного диму загинуло троє дітлахів…
Стосовно ж європейського досвіду, де в деяких містах просто на вулиці палять багаття для обігріву перехожих, головний пожежник міста висловив свою думку: «Багаття треба ж комусь підтримувати, виникає одразу питання — де брати дрова, хто цим займатиметься?.. Наш пункт обігріву нічим не гірша альтернатива, ми також допомагаємо!»
Тому МНСівці радять — будьте обережними, не легковажте ні з морозами, ні з вогнем. І якщо ви дуже замерзли, — завітайте у пункт обігріву. Тут вас напоять солодким чаєм, і ви зігрієтеся!
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА