НОВОГРАД ПОДОЛАВ СНІГОПАД.  А ЧИ ГОТОВЕ МІСТО ДО МОРОЗІВ?

НОВОГРАД ПОДОЛАВ СНІГОПАД. А ЧИ ГОТОВЕ МІСТО ДО МОРОЗІВ?

\"НОВОГРАДНасправді у ці дні зимові стихії неначе випробовують усіх нас на міцність та витримку — небувалі морози та снігопад створюють просто таки екстремальні умови виживання. Морози «за двадцять» давно вже заглядали в наші широти, а пухнастий сніг, що на початку тижня так щедро посипався нам з вами на голову, — це, звісно, красиво, але, разом із тим, доволі клопітно — адже через замети та кучугури кілька днів було неможливо ні пройти, ні проїхати — міським комунальним службам доводилося працювати в посиленому режимі. Звісно, порозчищати сніг відразу всюди було неможливо, тож і не дивно, що минулого понеділка надходили нарікання на роботу комунальників. З цього приводу перший заступник міського голови Микола Усенко зауважив, що з небувалою зимовою стихією — снігопадом та морозами — нині бореться практично вся Європа, де і техніка снігоприбиральна краща і грошей більше. Ситуація в Новограді, підкреслив Микола Григорович, тримається під контролем. Тож, як саме наше місто здолало снігові замети і чого очікувати від погоди найближчими днями — саме з цього приводу наша наступна розмова з начальником управління ЖКГ міської ради В.О.ЛЕНЕМ:
— Василю Олексійовичу, під час снігопаду склалася дуже непроста ситуація з дорогами — їх позамітало. Як вдалося «розрулити» цю непросту ситуацію?
— Міська влада завчасно готувалася до роботи в екстремальних ситуаціях, зокрема і до снігопаду. І всі ми переконалися, що ця підготовка була небезпідставною. Розпорядженням міського голови створено штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій. Такий штаб терміново був зібраний у неділю, 5 лютого, де розглядалися питання залучення техніки промислових підприємств та організацій для розчищення міських вулиць, протяжність яких разом із провулками складає 168 кілометрів. Всі ці провулки і вулиці неможливо одночасно звільнити від снігу, якого, до речі, протягом кількох днів випала двохмісячна норма, замети сягали висоти по півметра. Тому було рекомендовано керівникам підприємств, які мають спеціальну техніку, вийти на очищення вулиць.
\"НОВОГРАД6 лютого у нас на вулиці вийшло 12 одиниць снігоочисної техніки. На жаль, частина цієї техніки не витримала величезного напруження і була поставлена на ремонт.
Першого ж дня нам вдалося прочистити основні, магістральні вулиці (таких у нас 14) і всі маршрути, по яких рухається основний потік транспорту, вже протягом першої половини понеділка були очищені від снігу.
Виникли проблеми по району «Лубчиця» — це кінцева зупинка по вулиці Лубчицькій, по Смолці (заготконтора), вулиці Дружби, а також по площі перед залізничним вокзалом. Однак наприкінці дня все розчистили, і вже надвечір у понеділок у нас автобуси рухалися в звичному режимі.
Задіюючи всі можливі резерви, управління житлово-комунального господарства разом із комунальним підприємством «Житлосервіс» залучило до роботи тих громадян, які перебувають на обліку в міському центрі зайнятості — для цього додатково закупили лопати, і люди працювали на громадських роботах, розчищали тротуари та вулиці від снігу.
Міський голова звернувся до населення з проханням із розумінням віднестися до ситуації, обмежити по можливості автомобільний рух. І ми бачили, що на вулицях у ці дні дійсно поменшало автотранспорту. Це давало змогу очищати місто протягом дня. Окремо ми звернулися до керівників ОСББ та комунального підприємства «Житлосервіс» — приступити до очищення дворів, щоб забезпечити вільний проїзд до кожного під’їзду спеціальних автомобілів. А такими є швидка допомога, пожежна, аварійна газу, енергетики. Ми знайшли в цьому плані розуміння, і вже протягом дня левову частину таких дворів було очищено. Також направили і міні-трактор, щоб допомогти у виконанні цієї роботи.
— Василю Олексійовичу, згідно з рішенням виконавчого комітету, організації і підприємства повинні дбати про ті ділянки тротуарів та вулиць, де вони знаходяться. Наскільки активно всі вони включилися в роботу з розчищення міста від снігу?
\"НОВОГРАД— На жаль, у вихідні робота не починалася: організації та підприємства не працювали, і навпроти їх магазинів та установ території не були розчищені. Інспекція благоустрою міста дала їм письмові попередження, і вже протягом наступного дня робота пішла активніше. Активніше — на центральних та головних вулицях, але пасивнішими були ті, хто на околицях, і ті магазини та організації, що розташовані на вулицях, прилеглих до центральних. Є багато претензій до тих організацій, що розташовані на вулицях Гоголя, Радянській, у районі стадіону. Відповідно до діючих норм благоустрою та адміністративного кодексу, за несвоєчасне прибирання території всі вони можуть притягуватися до адміністративної відповідальності. На минулому тижні 12 таких організацій вже були оштрафовані за несвоєчасне прибирання від снігу своїх територій, і ця робота продовжуватиметься інспекцією благоустрою щоденно.
— Василю Олексійовичу, дійсно, маємо нині екстремальні умови — небувалий снігопад, морози… Які прогнози на найближчий тиждень-другий, скільки ще триватимуть такі зимові випробування, а комунальні служби перебуватимуть і працюватимуть у режимі «бойової готовності»?
— Наш оперативний штаб постійно інформується синоптиками щодо погодних умов. Наприклад, ми знали, що буде великий снігопад, а тому готувалися до нього. Тепер очікуємо на значне похолодання. На щотижневій нараді з керівниками комунальних підприємств, що проводяться першим заступником міського голови М.Г. Усенком, акцентувалася увага на тому, що має бути готовність до другої хвилі похолодання. Тому пропонувалося переглянути режими подачі тепла в окремі будинки, де були скарги від населення, поодинокі випадки недостатнього теплозабезпечення окремих квартир і відповідно акцентували і зараз акцентуємо увагу на енергозбереженні. Це — закривання і утеплення вхідних дверей у під’їзди, а також вікон на дахах багатоповерхових будинків.
Синоптики попередили, що морози протримаються до 15 лютого, і ми сподіваємося, що переживемо їх без надзвичайних ситуацій.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА