ШОСТИЙ ЗА ЛІКОМ «ЗВЯГЕЛЬ-OPEN»: НОВІ ВИСОКІ СТАНДАРТИ І ПЕРЕМОГА ЛЬВІВСЬКОГО КЛУБУ

ШОСТИЙ ЗА ЛІКОМ «ЗВЯГЕЛЬ-OPEN»: НОВІ ВИСОКІ СТАНДАРТИ І ПЕРЕМОГА ЛЬВІВСЬКОГО КЛУБУ

Цей міжнародний турнір має всі підстави претендувати на роль найбільш представницького серед тих, що проходять у Новограді-Волинському. В якості учасників його відвідали 349 спортсменів, котрі представляли 21 клуб. Серед гостей — кращі клуби карате України, такі як львівський «Юніон», столичні «Сьогун» і «Чемпіон», а також представники сусідньої Білорусі, котрі забезпечили змаганням статус міжнародних.
Як з’ясувалося, гостей «із-за бугра» могло би бути більше. Втім, російська та молдовська команди, які дали попереднє погодження на участь, в останній момент змінили плани. Про це та про інші навколотурнірні питання можна було поспілкуватися з організаторами під час прес-конференції, що відбулася за день до змагань. Одразу зазначимо, що такий підхід до роботи з пресою став певною мірою революційним для Новограда — відчувалася новизна і бажання керівництва місцевого осередку карате-до наблизити даний турнір до високих загальноприйнятих стандартів.
Під час спілкування зі ЗМІ віце-президент Української федерації карате Михайло СОКОЛОВ, який курує питання суддівства, зазначив, що «Звягель-OPEN» користується повагою в світі українського карате. «Знаю Петра Корнійчука — головного тренера і керівника новоград-волинського клубу карате-до «Січ» — як талановитого менеджера, котрий створив належну базу, підготував тренерів, виховав спортсменів, які здобувають результати на всеукраїнському й міжнародному рівнях», — відзначив столичний гість.
Присутність Михайла Соколова на турнірі, насамперед, обумовлювалася тим, що змагання мали вперше пройти за новими правилами. Підвищити видовищність, динаміку бою, зробити поєдинки більш зрозумілими для глядачів-непрофесіоналів — це ті зміни, що повинні посприяти включенню карате-до до числа олімпійських видів спорту. Очільники українського карате та їхні зарубіжні колеги надіються, що це станеться вже у наступному році.
Водночас було акцентовано увагу на низці проблемних питань, із якими стикаються при організації турнірів не лише місцеві каратисти, а й представники більшості інших видів спорту. Головна з проблем — у Новограді-Волинському немає бодай одного спортивного залу, облаштованого сидіннями для глядачів. Карате, боротьба, волейбол, баскетбол — кожен із цих та інших видів спорту викликає інтерес у публіки, але елементарного комфорту при відвідуванні змагань глядач не відчуває. Друга проблема — розміщення численних делегацій, що висловили бажання взяти участь у змаганнях. «Наші друзі-суперники з інших країн часто не розуміють, чому ми не можемо їх запросити на новоградські турніри. Важко пояснити, що нам просто немає, де поселити їх усіх на час проведення змагань», — про це вже, до речі не вперше, зізнаються місцеві спортивні активісти.
Якщо ж не брати до уваги вищезгадані труднощі, то «Звягель-OPEN-2012» виправдав високі сподівання його учасників. Голова правління Мінської федерації карате Павло ПЯТЬКО: «При проведенні будь-якого заходу завжди є куди прагнути, адже вдосконаленню немає меж. Але, на мою думку, для такого міста, як ваше — це супертурнір. Чудовий спорткомплекс (змагання проходили у спортзалі колегіуму — прим. автора), високий рівень спортсменів — усе це могло би прикрасити будь-який турнір».
До слова, білорус Павло Станіславович до Новограда приїздить не вперше. Раніше, на запрошення Петра Корнійчука, цей фахівець проводив навчально-тренувальні семінари для звягельських каратистів. Цього разу він очолив команду з 19 спортсменів. А присутність серед них членів національної збірної Білорусі, безперечно, свідчить про повагу до турніру та його організаторів.
Те ж саме можна сказати й про львівський клуб «Юніон», який, за свідченнями фахівців, на сьогодні є найсильнішим клубом України. Тренер клубу «Юніон» Антон НІКУЛІН: «Звягель-OPEN» — для нас обов’язковий турнір, він включений до нашого річного календаря змагань. Тут ми зустрічаємо гідну конкуренцію, адже ваш клуб «Січ» теж належить до флагманів вітчизняного карате. Нині ми привезли 52 спортсмени. Маємо в складі чемпіонів Європи серед студентів, членів жіночої збірної України. Власне до Новограда ми завжди їдемо своїм першим складом. Це — третій візит».
Перший склад клубу «Юніон» виявився переконливим — команда зі столиці Галичини була цього разу поза конкуренцією і здобула аж 14 (!) перших місць. Слідом за львів’янами у загальнокомандному заліку розташувалася команда з Чернівців (3 перших місця). Далі — київські клуби «Чемпіон» і «Сьогун». А замкнули першу п’ятірку каратисти з Новограда-Волинського й району. Виступаючи спільною командою, до якої увійшли представники клубу «Січ», відділення карате-до ДЮСШ, ФСТ «Спартак» і районного центру творчості, спорту і туризму учнівської молоді (загалом 85 спортсменів, із яких — 20 з району), наші земляки записали до активу двох чемпіонів, двох срібних та одинадцять бронзових призерів.
Перші місця здобули Анастасія Ванжура та Ольга Бармак. Віце-чемпіонами стали Владислав Головань та Анастасія Співакіна. Треті місця посіли Марія Нечипорук, Поліна Осіпова, Олена Нестеренко, Дарина Тарасюк, Сергій Семенчук, Іван Алексеєнко, Роман Береговий, Дмитро Корнійчук, Артем Кухарчук, Олексій Горбаченко та Анатолій Овсянніков.
Спортивні підсумки турніру для газети «Звягель» прокоментував тренер ФСТ «Спартак» і клубу «Січ» Вадим РИБАЧОК: «На всіх турнірах, у яких ми беремо участь, наша команда практично не опиняється поза п’ятіркою кращих. Нинішній результат — закономірний. Звісно, могли б виступити й краще, але багато в чому на підсумкових результатах наших спортсменів позначилася відсутність тренерських підказок, таких необхідних під час відповідальних поєдинків. Адже в кожного з наших тренерів, оскільки ми виступали організаторами, було чимало інших завдань. Щодо переможця, то клуб «Юніон» — це номер один не тільки в Україні. З ними рахуються навіть у Європі, оскільки львів’яни мають дуже багато якісних спортсменів. Слабких серед них практично немає. Дуже приємно, що такий клуб приїздить до нас. У нас теж чимало хороших спортсменів, але такої кількості найвищого рівня все ж не вистачає».
Організатори турніру ­висловили вдячність Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину та фонду «Майбутнє Полісся», під патронатом яких пройшли змагання. Окрема подяка — колективу колегіуму на чолі з директором Камілією Седлецькою за надання спортивного залу, а також фірмі «Лік-Пак», магазину «Дарина», «Приватбанку» та ПП «Аделаїда», які виступили спонсорами турніру.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА