ЗДРАСТУЙ, ГОСПОДИНЕ МАСЛЯНА!

ЗДРАСТУЙ, ГОСПОДИНЕ МАСЛЯНА!

Під таким гаслом пройшло цікаве святкування Масляної в дошкільному навчальному закладі №14 «Золотий ключик». Як відомо, це свято символізує перемогу світла та тепла над темрявою та холодом. Так, у ДНЗ №14 на святі Масляної було весело та гамірно: зустріч Зими з Весною супроводжувалася змаганнями, іграми, конкурсами, частуванням млинцями, піснями у виконанні дитячих ансамблів ДНЗ, катанням на санчатах. Головними гостями свята стали: Масляна, Весна, Зима, Сніговик та Баба Яга, яка забігла до залу в подраному кожусі, з мітлою в руках і видавала себе за красуню Весну.
А Весна весь цей час була захована в будиночку. Але, дякуючи діточкам, які за допомогою конкурсів, веселих ігор, таночків змогли визволити Весну. Довго сперечалися Зима з Весною, хто переможе, а кому пора втікати. Зима, яка не хотіла віддавати свої права, ще довго гралася з дітками в сніжки. Навіть викликала на допомогу Сніговика, який підтримував Зиму, засипав малюків сніжком, рум'янив щічки. Та все ж таки Весна, співаючи «Веснянку» разом з дітками, прогнала Зимоньку, щоб Весну звеселити та на ­довше в садочку залишити.
Вихованці середньої групи №9 «Вишенька» подарували дітям і колегам танок «Весняні промінчики». Діти старшої групи №11 «Півник» разом із музичним керівником ­Бучинською О.М. подарували Весні танцювальну композицію «На весняній галявині». Під керівництвом музичного керівника Старовєрової Л.О. були виконані українські народні пісні «А вже красне сонечко припекло», «Ой ти масляна!». Весна запросила на гостини Масляну, яка привела за собою Дні Масляничного тижня. Кожен день — це символ святкування. Понеділок — «Зустріч», усіх гостей вітають млинцями та оладками; Вівторок — ­«Загравання», цього дня народ розважається; Середа — «Ласуня», найсмачніший день Масляничного тижня; Четвер — «Веселун», приносить із собою цілу торбу різних розваг, веселощів та змагань; П'ятниця — «Тещині вечори», цього дня молодята відвідували усіх, хто був у них на весіллі; Субота — «Невістчині посиденьки», цього дня молода невістка запрошує до себе на гостину усіх рідних та близьких; Неділя — «Прощена Неділя», бо в цей день прийнято просити пробачення у своїх рідних, сусідів та знайомих.
А оскільки Масляна приходить не з пустими руками, а з млинцями масляними, то під веселу українську народну музику господиня Масляна пригостила всіх учасників святкування приготовленими млинцями, медом, сметаною. Кульмінацією свята стало часту­вання млинцями: ­жовтими, круглими, гарячими, як сонце.
Цікаво організований захід познайомив наших вихованців із традиціями українського народу, викликав багато позитивних емоцій. Такі заходи сприяють зміцненню єдності та добрих традицій колективу.
Л.БОГОМОЛОВА, методист ДНЗ №14