ВОЛОНТЕРИ МЕДКОЛЕДЖУ — У БОРОТЬБІ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

ВОЛОНТЕРИ МЕДКОЛЕДЖУ — У БОРОТЬБІ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Нині волонтерський рух в Україні є одним із дієвих засобів реалізації державних програм соціальної роботи з населенням, бо є способом підтримки, піклування, надання допомоги членам громади. Повноправним партнером Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у даному напрямку вже не один рік є волонтерський загін «Милосердя» медичного коледжу, який сьогодні нараховує понад 150 во-лонтерів. Програми, за якими працює загін, охоплюють різні напрямки соціальної роботи: робота з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями, профілактика соціально-небезпечних хвороб, робота з дітьми та сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах.
Щороку, в рамках обласної профілактичної акції «Ехо», традиційного місячника з профілактики захворювання на туберкульоз, за сприяння волонтерів медичного коледжу, проходить загальноміська акція «Зупинимо туберкульоз разом!». Не винятком став і цей рік. Волонтерами проведено ряд інформаційно-просвітницьких заходів, щоб привернути увагу населення міста до небезпечної і надзвичайно підступної інфекційної хвороби туберкульоз, яка й досі непереможна і завдає великої шкоди.
Акція розпочалася і пройшла в кожному загальноосвітньому закладі міста, де волонтери виступали перед учнями старших класів, демонстрували фільм про особливості страшного захворювання, презентували власну книгу-рекомендації «Як уберегтися від туберкульозу», розповсюджували листівки. Організувала таку якісну підготовку волонтерів викладач медичного коледжу Гаргуновська Ірина Михайлівна, фахівець, небайдужий до даної соціально-медичної проблеми, яка не обійшла і наше місто. Завершення акції пройшло в міському Парку відпочинку, де був розгорнутий намет з інформаційно-рекламними матеріалами, вивішеними плакатами «Що необхідно знати про туберкульоз!». Частина волонтерів закликали громадян ознайомитися зі шляхами поширення збудника, факторами та симптомами туберкульозу, пригощали мешканців міста безкоштовними ароматними чаями з цілющих трав. Інші волонтери розійшлися по багатолюдних місцях міста (базар, центральні вулиці, магазини), де підходили до пересічних громадян, спілкувалися, роздавали листівки і буклети, закликали пройти флюорографічне обстеження органів грудної клітини.
Визнано, що проблема туберкульозу лише на 10% медична, а інші складові носять соціальний характер. Саме тому так необхідно мотивувати населення до збереження власного здоров’я, профілактики туберкульозу, пропагувати здоровий спосіб життя. І прикладом у цьому є проведення саме таких акцій.
Волонтерський загін «Милосердя» — надійний помічник Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у наданні соціальних послуг територіальній громаді міста щодо здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю. Неодноразово нагороджувався грамотами міського та обласного рівня, отримував подяки та слова вдячності як від установ та організацій, так і від пересічних громадян нашого міста.
Користуючись нагодою, хочу подякувати директору медичного коледжу Солодовник Олені Володимирівні, заступнику директора з гуманітарної освіти та виховання Мороз Ніні Олександрівні, викладацькому колективу закладу за виховання майбутніх медичних працівників на засадах любові до людей і майбутньої професії, соціальної активності. Волонтерам — за активну громадську позицію, безкорисливість, добро і милосердя, з яким ви йдете до людей.
Н.БОРИС, директор Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Фото Віктора ТИМОЩУКА