ЦЕРКВУ В СЕРЕДНІЙ ДЕРАЖНІ ДОПОМОГЛО ВРЯТУВАТИ… ТЕЛЯ

ЦЕРКВУ В СЕРЕДНІЙ ДЕРАЖНІ ДОПОМОГЛО ВРЯТУВАТИ… ТЕЛЯ

\"ЦЕРКВУПОЖЕЖА У НАЙСТАРІШІЙ ЦЕРКВІ РАЙОНУ СТАЛАСЯ НЕЗАДОВГО ДО ВЕЛИКОДНЯ
У ніч проти Страсної п’ятниці, 13 квітня, у селі Середня Деражня Новоград-Волинського району горіла православна церква. Причиною пожежі, як розповів газеті «Звягель» начальник СДПЧ-10 Андрій НАУМЕЦЬ, могла стати свічка, необережно залишена кимось із прихожан. Власне, згідно з духовними традиціями, саме в Чистий четвер люди несуть із церкви страсний вогонь, намагаючись його не загасити…

«…Ознаки вогню на дзвіниці церкви першим помітив син голови колгоспу. Він якраз повертався додому з ферми, де вирішували, що робити з телям, якому серед ночі стало зле. Було близько третьої години. Якби він не побачив диму, то церква, певно, згоріла б. Вона ж дерев’яна. А так чоловік почав піднімати тривогу, будити людей», — розповіли нам у сільраді.
\"ЦЕРКВУА ще в Середній Деражні тепер вірять у символізм і в те, що вищі сили намагалися попередити людей про можливе лихо. «У Вербну неділю в церкві раптово впала ікона. Батюшка зауважив, що це може бути знак. Щоправда, невідомо — добрий чи лихий. І ось за кілька днів сталася пожежа», — про це, зачувши, що ми з газети, розповіли люди, котрі чекали автобуса на зупинці поблизу церкви.
«Повідомлення про пожежу до нас надійшло о 3.15. Враховуючи, що дорога до Середньої Деражні — неблизька, наші підрозділи прибули на місце події о 3.40. Варто відзначити, що ключову роль у приборкуванні вогню відіграла місцева пожежна бригада. На жаль, у нашому районі залишилися одиниці таких сіл і господарств, де збереглися діючі пожежні автомобілі й ведеться чергування. Середня Деражня — одна з таких. Там на базі П(ПО)СП «Золота нива» є спецавтомобіль «ЗіЛ-130». Тож, силами тамтешньої пожежної охорони вдалося вчасно стримати вогонь, не допустити його розповсюдження на дах. Вогнем знищено близько шести квадратних метрів облицювання стіни на дзвіниці, пошкоджено оздоблення», — прокоментував «Звягелю» надзвичайну подію Андрій Наумець.
…«У нашу церкву заїжджала коханка Пушкіна», — не без гордості кажуть місцеві жителі. Тут йдеться про уродженку Петербурга Анну Андро, неодноразово оспівану російським поетом Олександром Пушкіним. Власне, що й казати, у багатьох селах саме культові споруди були, є і будуть головними пам’ятками. Як розповів газеті «Звягель» краєзнавець Олександр ПРОВОТОРОВ, історичні документи свідчать, що церква у Середній Деражні була збудована ще в 1713 році на пожертвування прихожан (відреставрована у 1901 р.), і нині є найстарішою серед таких споруд на території Новоград-Волинського району. До того ж, охороняється державою як пам’ятка архітектури.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА