ЗНОВУ ТРАВЕНЬ ЗУСТРІЧАЄ СОЛДАТІВ МИРУ

ЗНОВУ ТРАВЕНЬ ЗУСТРІЧАЄ СОЛДАТІВ МИРУ

\"ЗНОВУЗ КОСОВО ПОВЕРНУЛИСЯ МИРОТВОРЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНТИНГЕНТУ, СФОРМОВАНОГО НА БАЗІ 30-Ї ОМБР
Упродовж року цієї події з нетерпінням чекали рідні, друзі та військові колеги. Самі миротворці теж не приховують: попри належні умови на американській базі «Bondsteel», зарплати, про які в Україні можна лише мріяти, та неоціненний досвід, здобутий поруч із професіоналами-іноземцями, вони з нетерпінням мріяли ступити на рідну землю, щоб побачити очі дітей, дружин і батьків. І ось, нарешті, це сталося — у понеділок, 30 квітня, до Новограда-Волинського прибула друга, завершальна партія миротворців. А у Косово їх змінили миротворці з 79-ї аеромобільної бригади м.Миколаїв.

На плацу бригади з цієї нагоди колеги-військові влаштували солдатам миру урочистий і теплий прийом. Від імені міського голови миротворців із поверненням привітав секретар міської ради Василь МИХАЛЬЧУК, а від військового керівництва, відзначивши особистий вклад кожного миротворця у розбудову української армії, подякував перший заступник командира 8-го армійського корпусу В’ячеслав НАЗАРКІН. Військовослужбовцям були вручені грамоти та відзнаки, а також подарунки на згадку.
— Сьогодні ми зібралися в одному строю, щоб вшанувати миротворців, — із вітальним словом виступив командир 30-ї ОМБР Олександр НЕСТЕРЕНКО. — Щоб сказати щирі слова подяки за те, що наші дипломати у погонах з честю виконали завдання на далеких і неспокійних Балканах. Щиро бажаю вам подальших успіхів у роботі, здоров’я, добробуту у сім’ях, завжди відчувати поруч надійне плече товаришів по службі.
\"ЗНОВУДружина одного з миротворців — Вікторія ТРЕНІНА, котра змушена була на рік розлучитися із чоловіком практично одразу після весілля, під час своєї промови від імені сімей, не змогла приховати хвилювання, з тремтінням в голосі побажавши миротворцям родинного щастя і тепла, миру у їх оселях, і разом з тим — високих досягнень на благо держави. Жінки, з якими довелося поспілкуватися того дня, констатують: змушені відпускати чоловіків у миротворчі місії, аби покращити матеріальне становище своїх сімей. Відсутність житла у цьому контексті — головна причина.
— Якби нам додати відповідне матеріальне забезпечення, нам би не було рівних, — розповів заступник командира національного контингенту з виховної роботи Василь СТАСІЄВ. — Гідну підготовку миротворців і успішне виконання ними поставлених завдань неодноразово відзначав командир багатонаціональної групи «Схід», якому безпосередньо був підпорядкований український контингент. У наші обов’язки входили спільні патрулі із сербськими віськовослужбовцями вздовж адміністративно-розмежувальної лінії між Сербією та Косово, релігійні патрулі, охорона бази «Notting Hill», що була осередком неспокою на території Косово.
\"ЗНОВУПорівняно з іншими ротаціями, цього разу обстановка була дещо спокійнішою, але траплялися все ж ситуації, коли доводилося піднімати особовий склад за тривогою, — розповів Василь Іванович. — Як, наприклад, під час заворушень на півночі Косово, коли довелося брати участь в операції із контролю автомобільного транспорту, у так званих чек-пойнтах (контрольно-пропускних пунктах), що не входило у наші обов’язки. І навіть тоді приємно було спостерігати за професійністю наших хлопців. Як і за тим, що багато хто на рівних спілкувався з іноземними військовими. Крім того, значних успіхів досягли миротворці і у спортивних змаганнях: у фіналі, у різних видах спорту, ми найчастіше зустрічалися із поляками. І практично завжди вдавалося здобувати перемогу у цьому спортивному двобої.
\"ЗНОВУ— Безперечно, нам є чому повчитися у представників іноземних армій, — погодився командир відділення обслуговування взводу матеріально-технічного забезпечення Руслан ПОДЕЙКО. За спиною у молодого хлопця — фахове навчання у США та ротація до Косово. — Іноземці набагато забезпеченіші матеріально, а коли їдуть у далекі відрядження, не хвилюються за свої сім’ї, бо вдома вони мають усі соціальні гарантії.
Як сказав настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ — отець Андрій, вони несли мир і принесли його. А головне, що повернулися цілими та неушкодженими. Дехто, пожартував священнослужитель, навіть добряче погладшав…
Коли чекати наступної ротації, наразі невідомо, але є велика ймовірність того, що сформована вона буде знову на базі 30-ї ОМБР — осередку справжніх професіоналів.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА