ЗАМІСТЬ ДИВАНУ — ПРОБІГ, ЗАМІСТЬ ЦИГАРОК — ЦУКЕРКИ

ЗАМІСТЬ ДИВАНУ — ПРОБІГ, ЗАМІСТЬ ЦИГАРОК — ЦУКЕРКИ

Мабуть, наше місто справді особливе, бо завзятість у втіленні креативних ідей, щільність яких у нас на квадратний метр, напевно, найбільша в Україні, вже стала характерною рисою наших городян. Саме за цікавими ідеями Новоград впізнають в Україні. Одна з них — створення дев’ять років тому акції «Пробіг заради життя», яку цьогоріч можна справедливо назвати найбільш масштабним місцевим заходом.
Якщо раніше, на початку, основними учасниками були здебільшого сміливці-медики та вчителі, які взялися нести здоров’я в маси під керівництвом жіночої ради, то тепер до них долучилися працівники більшості колективів міста, молодь, цілі сім’ї.
Можна стверджувати, що це найбільш свідомі та відповідальні люди Новограда-Волинського, котрі щиро бажають здоров’я усім городянам. І не просто декларують девіз «Здоровими бути модно!», а й демонструють на власному прикладі, що для того, аби відчути тонус, енергію та прилив сил, слід щонайменше підвестися з дивану і згуртуватися разом з іншими у пробіг.
Приємно спостерігати, як навіть затяті «лежні» цього дня «оживають»: у колоні бігунів немає людей без усмішок, а це говорить промовистіше за транспаранти із девізами команд. Головне, що рухає людьми, це корпоративний дух єдності, а він, як бачимо на прикладі акції, здатен творити дива.
З року в рік участь у акції беруть все більше колективів, створюються нові команди, стає насиченішою програма. Відомо, що подібна акція є хіба що у киян — там це називається «Пробіг під каштанами». Новоградці ж і тут вирізнилися креативом. І те, що ідея варта уваги, говорить хоча б той факт, що цього року вона відсвяткувала дев’ятий день народження.
— Вітаю усіх учасників акції, що стала іміджевим святом ініціативних людей, котрі пропагують життя із нормальним тиском, холестерином, цукром у крові, життя без шкідливих звичок і хвороб! — Зі словами подяки до активних мешканців звернулася ініціаторка пробігу, голова жіночої ради Тамара САХНЕНКО. — Дорога довжиною у три кілометри, яку ми разом подолали від пам’ятника Лесі Українці до столітнього дуба, — це корисний стрес для нашого організму, це наше «ні» негативу, пасивності і песимізму. Пам’ятайте, що життя — це рух, і тоді в серці гарантовано житиме весна!
— Усі разом ми — справжні молодці! — похвалив бігунів мер Володимир Загривий. — Немає такого енергійного свята більше ніде в області, що рік по року проходить із таким же запалом. Ми, молоді хлопці, котрі люблять дівчат, і дівчата, котрі люблять хлопців, здатні зробити його ще кращим! Дякую усім вам, дякую керівникам та членам колективів, жіночій раді на чолі з «генеральшею» Тамарою Романівною!
Цього дня учасників акції пригощали трав’яними чаями і солдатською кашею, пропонували обміняти цигарки на цукерки, підійняти штангу, пограти у баскетбол, розважали конкурсами і показовими виступами спортсменів секції з кіокушин-карате під керівництвом тренера Олександра Гордієнка та чемпіона світу з гирьового спорту серед ветеранів Олександра Дідовця. Своїм прикладом спортсмени засвідчили, що здоровий спосіб життя і спорт гарантують не лише хорошу фізичну форму та відмінне самопочуття, а ще й — вагомі спортивні здобутки.
Звісно, є такі, кому до вподоби було би вихідний день провести вдома або на городі — таке життя, що робота забирає багато часу, набагато менше залишаючи на домашні клопоти. Тому «за лаштунками» пробігу ще донедавна можна було почути, що бюджетників на акцію «зганяють»…
Проте сьогодні подібних зауважень вже не почуєш, або ж вони просто знівелювалися, адже девіз «Здорова родина — міцна Україна!», схоже, переконав навіть затятих песимістів: здоров’я усіх нас — у наших руках. Звісно, той факт, що ви пробігли раз на рік три кілометри не додасть вам безліч наснаги, але нагадає про те, що активне дозвілля залишає куди більше шансів покращити здоров’я та настрій, аніж, наприклад, алкоголь.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА