БРОНХІАЛЬНА АСТМА

Бронхіальна астма (Б.А.) — це хронічне захворювання, яке супроводжується алергічним запаленням слизової бронхів, її набряком, бронхоспазмом.
У світі на Б.А. хворіє в середньому від 4% до 10% населення, в Україні — 2,3 млн. чоловік, офіційно зареєстровано 250 тис. пацієнтів, в області — 5% від населення, в Новоград-Волинському районі — 347 чоловік.
До виникнення Б.А. призводить як внутрішні, так і зовнішні фактори. До внутрішніх відносяться: генетична схильність, дефекти імунної, ендокринної, нервової систем. Зовнішні фактори включають:

  • інфекційні алергени (віруси, бактерії);

  • неінфекційні алергени (пилкові, пилові, виробничі, лікарські, харчові);

  • механічні і хімічні подразники (металічний, деревний, силікатний, хлопковий пил, пари кислот, лугів, димів);

  • метеорологічні і фізико-хімічні фактори (зміна температури і вологості повітря, коливання барометричного тиску, магнітного поля землі, фізичні зусилля);

  • стресові, нервово-психічні впливи та фізичне навантаження.


Б.А. розвивається на фоні алергії до пір'я подушок, шерсті тварин, пилку рослин, часто — до квіток амброзії, до домашнього пилу. Вченими досліджено, що в домашньому пилу знаходиться понад 300 видів кліщів, у бібліотечному пилу — більше 35 видів кліщів. При проникненні алергену в бронхи та його контакті зі слизовою виникає запалення, яке супроводжується підвищеною чутливістю бронхів до холоду, тепла, диму, парфумів, пилу, лаків, фарб. Проявляється це нападами ядухи та кашлю, що сильно виснажує хворого і закінчується виділенням слизистого харкотиння. Хворому важко видихати, тому він займає вимушене положення сидячи, упираючись на руки. Іноді свист у грудях та тяжке дихання хворого чути на відстані 25-30 м. Стан хворих часто погіршується ввечері або вночі. Такі хворі обов'язково повинні проконсультуватися у лікаря-алерголога, зробити алергічні проби. При встановленні алергену, який викликає напади ядухи, необхідно негайно виключити контакт із ним. Часто напади ядухи можуть провокувати такі продукти харчування як: курячі яйця, полуниці, суниці, апельсини, мандарини, лимони, шоколад та інші. Ці продукти необхідно виключити із раціону.
Укуси комах: бджіл, ос, джмелів, шершнів можуть викликати не тільки загострення Б.А., а й ­призвести до смертельних випадків. Був випадок на дільниці в 2010 році — чоловіка вкусив за голову шершень, і він через 5 хвилин помер.
При медикаментозній алергії слід повідомити лікарів, медиків про препарати, які ви не переносите й уникати їх ­прийому.
Хворим рекомендовано заняття спортом, фізичні навантаження в теплу і суху пору року на вулиці, в холодну і сиру пору — у спортзалі.
Хворі на Б.А. повинні уникати переохолодження та контакту із хворими на гострі респіраторні вірусні захворювання, грип.
Лікування Б.А. включає:

  1. Виключення контакту із алергенами;

  2. Медикаментозну терапію і профілактику захворювання;

  3. Фізико-терапевтичні процедури (електрофорез, УВЧ, ­солюкс);

  4. Лікування в соляних шахтах, зокрема, в Солотвино;

  5. Специфічну гіпосенсибілізацію, яка проводиться після визна­чення алергенів і є основним методом лікування алергічних захворювань.


Ядвіга СВІНЦІЦЬКА, головний лікар Киківської АЗПСМ