«ГРОМАДІВЦІ» ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАРИБЛЮВАТИ СЛУЧ

«ГРОМАДІВЦІ» ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАРИБЛЮВАТИ СЛУЧ

Газета «Звягель» уже повідомляла, що в кінці березня цього року Новоград-Волинська міськрайонна організація «Громада рибалок» та рибалки міста запустила сім тисяч штук малька карася в річку Случ.
Другий етап запуску малька на гроші, зібрані рибалками Новоград-Волинщини, планували здійснити в кінці квітня. Проте рибні господарства, з котрими домовлялися «громадівці», часто зривали домовленості. Разом із тим, через затяжну і холодну зиму багато малька загинуло у водоймищах.
Та ось сьомого травня нарешті знайшли на продаж малька (короп, товстолоб, білий амур) у Рівненській області. За ним відправилися представники НВМРО «Громада рибалок» Ігор Левченко (голова), Володимир Іванченко та Сергій Руденко. Їхати довелося вночі, щоб завидна повернутися до Звягеля.
О третій годині дня на березі Случі, поблизу фортеці, де мали випустити першу партію малька риби, зібралося чимало людей, зокрема, Олександр Мельник, начальник відділу надзвичайних ситуацій та екології міської ради; Валерій Засуха, державний рибінспектор; Анатолій Кудрявцев, Валерій Скулинець, Дмитро Сукач, Олег Українець, члени НВМРО «Громада рибалок» та представники місцевих засобів масової інформації.
Зрештою, під’їхав і мікроавтобус пана Руденка з півтонною малька. Рибу привезли у великих пластмасових ємкостях. Розпочався її запуск у воду. Варто зауважити, що у зарибненні Случі знову брав участь Толя Кудрявцев, котрому немає ще й чотирьох років. Щоправда, Толіком він себе не називає, не інакше — Анатолій Анатолійович! Ось так, серйозний хлопець!
Та повернімося до процесу зарибнення. На жаль, якийсь відсоток малька дорогою загинув, але, як кажуть «громадівці», без втрат не буває. Тим більше, цього дня температура сягала близько тридцяти(!) градусів тепла. Та й дорога з Рівненської області до Новограда не близька.
Другу партію малька коропа, товстолоба і білого амура запустили трохи нижче тієї місцини, де впадає р.Смолка. До речі, біля цієї річечки рибінспектори на «гарячому» спіймали трьох молодиків, котрі біля берега мили «Жигулі», що категорично заборонено. Порушники навіть не звернули уваги на знак, що забороняє не тільки мити автомобілі біля водойми, а й смітити тут. Тому на власника легковика було складено протокол. Тепер небораці доведеться сплатити 119 гривень штрафу.
Потім частину малька випустили неподалік рятувальної станції. Решту — вище «Лубчицької» дамби та за об’їзною дорогою, у так званій Грабині.
Насамкінець варто зауважити, що це не останнє зариблення річки. Черговий етап, як запевнили «громадівці», відбудеться восени. Цього разу вони мають привезти малька судака — цінної промислової риби.
Що ж, якщо так далі підуть справи, якщо поборемо браконьєрство, і небайдужі звягельчани й надалі збиратимуть кошти на зариблення головної водної артерії міста та району, то вже через рік-два буде що зловити рибалкам у нашій річці.
Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА