ЧИ ВИЖИВЕ РИБА У СЛУЧІ?

Не встигла Новоград-Волинська міськрайонна організація «Громада рибалок» запустити малька товстолоба, коропа і білого амура в Случ, як декотрі спритники приловчилися його ловити на вудку.
Днями зателефонував мені один місцевий рибалка і повідомив про цей факт, свідком якого став сам.
Ловили цього малька біля берега в зіллі. Саме в таких місцях і збивається дрібна риба, оскільки тут більше корму, а ще рослинність служить їм прихистком од водного хижака.
Один із таких горе-рибалок зловив першого коропчука завбільшки з палець і радісно почав кричати: «Хлопці! Я коропа дзеркального зловив!»
І так дядько радіє, ніби виловив коропа на десять кіло!
Та таких особин гріх брати. Тим більше, що дзеркального коропа (й інші види риби) везли «громадівці» за двісті кілометрів до Новограда, вирушивши за ним ще серед ночі, і запустили в річку для того, щоб риба виросла і дала потомство.
Скільки часу і сил для цього було витрачено! Півроку рибалки Новоград-Волинщини збирали на малька гроші. А тут…
Я глибоко сумніваюся, що ті «радісні» дядьки хоч одну копійку дали на цю добру справу.
До речі, вже на кількох таких «вправних» рибалок було складено адмінпротоколи, і вони сплатять чималі штрафи державі.
Разом з тим, варто нагадати встановлені розміри (в сантиметрах) риби і раків, дозволених до вилову рибалками-любителями: короп — 25 см, товстолоб — 40, білий амур — 40, лин — 20, в’яз — 28, лящ — 32, плітка — 18, сазан — 35, сом — 70, судак — 42, щука — 35, рак — 10.
Встановлені також штрафи за виловлену рибу незаконними засобами лову (сюди входять і вудочники, котрі порушують встановлені розміри риби і раків для вилову): сом — 425 грн., судак — 510, щука — 340, товстолоб, білий амур — 255, сазан, короп — 306, лящ — 170, лин — 119, краснопірка — 68, плітка, бичок — 34, карась сріблястий, в’юн, окунь, верховодка, йорж — 17, рак — 25 грн. 50 коп.
Микола МАРУСЯК