ЯК НОВОГРАД-ВОЛИНЦІВ ПРИЙМАЛИ ВИСОКОПОСАДОВЦІ МОСКВИ

ЯК НОВОГРАД-ВОЛИНЦІВ ПРИЙМАЛИ ВИСОКОПОСАДОВЦІ МОСКВИ

Саме про це йшла мова на прес-конференції, що відбулася минулого вівторка у Молодіжному центрі за участю освітян та міського голови Новограда-Волинського, котрі наприкінці квітня відвідали столицю Росії. Ця поїздка стала можлива за сприяння Голови Ради Федерації Валентини Матвієнко. Саме Валентина Іванівна, перебуваючи торік на запрошення Голови Верховної Ради України Володимира Литвина в Новограді-Волинському, пообіцяла освітянам нашого міста організувати відвідини Москви і свою обіцянку стримала. Зокрема вона зауважила, виступаючи перед новоград-волинцями:
«Рада Федерації буде розвивати зв’язки з Україною, в тому числі, використовуючи ресурс народної дипломатії. Ми з вами першими почали і будемо продовжувати таку практику. Коли зустрічаєшся із звичайними людьми, розмова виходить завжди відкритою і щирою», — відмітила В.І.Матвієнко.
Звітуючи про цю поїздку, В.І.Загривий повідомив, що дуже задоволений її результатом і тими напрацюваннями, які вдалося зробити за такий короткий час.
У щирій і довірливій атмосфері обговорювалося чимало питань. Зокрема і про вивчення російської мови в українських школах, з приводу чого Валентина Матвієнко зауважила: «Потрібно, щоб діти мали змогу легко розуміти один одного, знаходити спільну мову, мову, яка об’єднує людей. Дуже багато у цьому питанні зайвого, спекулятивного. Політики досить часто кидають у вогонь найбільш цінне — дружбу і братство наших народів!» А сама Валентина Іванівна чистою українською мовою цитувала нашу землячку Лесю Українку та передала через членів делегації щирі і теплі слова вітання усім новоград-волинцям.
Завідувач інформаційно-методичним центром управління освіти Новоград-Волинської міської ради Павло Ліневич, який висловив ініціативу щодо даного візиту під час перебування пані Матвієнко у Звягелі, розповів присутнім про те, що делегація новоград-волинських освітян також була запрошена та брала участь у роботі засідання Ради з питань інтелектуальної власності при Голові Ради Федерації, перед початком роботи якого члени Ради оплесками привітали звягельчан. Освітяни Новограда-Волинського також ознайомилися з роботою бібліотеки Ради Федерації.
За програмою візиту відбулися відвідини Північно-Східного Департаменту окружного управління освіти столиці Росії, під час яких В.І.Загривий розповів про місто Новоград-Волинський, про історію, сучасність та перспективи розвитку. Підкреслив, що один з важливих напрямків розвитку нашого міста — розвиток галузі освіти. Адже саме освіта — той фундамент, на якому будується майбутнє будь-якого народу.
Завідувач інформаційно-методичним центром П.К.Ліневич поінформував господарів про те, що другий рік поспіль у нашому місті проходить Всеукраїнський педагогічний фестиваль «Мій особистісно зорієнтований урок». Однією з форм співпраці з росіянами могла би бути участь педагогів Москви у цьому фестивалі.
У рамках візиту також відбулася зустріч у Міністерстві освіти Російської Федерації.
Серед питань новоград-волинців представникам російської системи освіти були такі: у чому суть реформи фінансування освіти в Росії, які зміни відбуваються у школах з введенням нового освітнього стандарту, які підходи до постачання навчальних закладів новим обладнанням, як здійснюється соціальний захист педагогічних працівників та багато інших питань, на які було отримано вичерпні відповіді.
Павло Ліневич повідомив присутніх, що московська сторона у рамках розвитку співробітництва з освітянами міста Новограда-Волинського запропонувала відправити делегацію учнів шкіл нашого міста на бал випускників Москви у червні 2012 року. А ще охоче відгукнулися на пропозицію Новоград-Волинського інформаційно-методичного центру щодо проведення майстер-класів найкращих московських педагогів і методистів у нашому місті та участі освітян Москви у фестивалі «Мій особистісно зорієнтований урок».
Своїми враженнями від відвідин російської столиці під час прес-конференції поділилися всі учасники делегації і зауважили, зокрема, про те, що приймали новоград-волинців на дуже високому рівні. І, насамперед, тому, що наш земляк Володимир Литвин посприяв у організації цієї поїздки, а сам він має ­неабиякий авторитет і повагу серед російських високопосадовців як політик і як державний діяч. Саме тому і не цураються простих поліщуків, представників малої батьківщини Володимира Михайловича у владних кабінетах Москви.
Тож співпраця буде продов­жуватись, і є сподівання на те, що галузь освіти Новограда-Волинського, завдяки цьому, вийде на ще вищий рівень, а такі зустрічі сприятимуть розвитку нашого міста та регіону.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА