ВИДОВИЩНУ «ВІЙНУ» ПОКАЗАЛИ НАШІ ВІЙСЬКОВІ КЕРІВНОМУ АРМІЙСЬКОМУ СКЛАДУ З УСІЄЇ УКРАЇНИ

ВИДОВИЩНУ «ВІЙНУ» ПОКАЗАЛИ НАШІ ВІЙСЬКОВІ КЕРІВНОМУ АРМІЙСЬКОМУ СКЛАДУ З УСІЄЇ УКРАЇНИ

Особовий склад окремої гвардійської механізованої бригади під командуванням полковника Олександра Нестеренка — постійний учасник масштабних навчань державного значення. Ще дванадцять років тому (у 2000-му році) на базі тодішньої 30-ї танкової дивізії вперше в історії Збройних Сил незалежної України відбулися командно-штабні мобілізаційні навчання з реальним призовом військовозобов’язаних. Пізніше — «Реакція-2005», «Артерія-2007», багаторазові тактичні навчання з бойовою стрільбою на Рівненському полігоні та у центрі підготовки підрозділів 8-го армійського корпусу дали змогу військовим не лише засвідчити професійні уміння, а й здобути високу оцінку керівництва.
28-29 травня на базі бригади відбувся збір керівного складу не лише Сухопутних, а й Військово-морських сил України. Радує той факт, що подібні масштабні заняття, як запевнило журналістів вище керівництво, у нашій армії поступово відновлюються. «Грошей, безумовно, не вистачає, але хочеться зробити більше і краще», — на запитання журналістів щодо фінансування українського війська лаконічно відповів командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Геннадій ВОРОБЙОВ.

Авіаційний супровід — пара модернізованих бойових вертольотів Мі-24 з БродівУ рамках експерименту, на базі 2-го механізованого батальйону, командиром якого є досвідчений офіцер, майор Володимир Кокорєв, була сформована тактична група, до складу якої увійшли кращі артилерійські, танкові та зенітні підрозділи. Військові відзначили, що успіху у цій роботі вдалося досягти як завдяки професіоналізму особового складу (у його основі — велика кількість воїнів-миротворців і учасників бойових дій), так і завдяки грунтовним знанням командира з воєнної науки.
Таку велику кількість військової техніки, задіяної під час зборів, навіть кадрові військові бачать нечасто. А тут ще й гвардійці показали видовище — повний алгоритм бойових військових дій. Глядачами стали численні гості, а саме — командири бригад і полків з усієї України.
Серед цікавинок програми вони побачили такі новітні військово-прикладні види спорту, як армійський літній біатлон та пейнтбол, а досвідчені офіцери-інструктори продемонстрували володіння прийомами рукопашного бою та нюансами курсу виживання в польових умовах. Також гвардійці долали психологічну смугу перешкод, яка є новітньою розробкою підготовки військовослужбовців в умовах сучасних бойових дій. До речі, командувач Сухопутних військ переконаний, що уміння з подолання смуги перешкод знадобляться кожному військовому, а не лише розвідникам і спецназівцям, як зараз. Тож Геннадій Воробйов пообіцяв невдовзі запропонувати цю ідею на розгляд головнокомандувача.
Основне видовище розгорнулося під час відпрацювання вояками дій зі знешкодження виявленого противника. Перш, ніж дістатися до умовного ворога, особовому складу довелося долати водну перешкоду та заражені ділянки місцевості. Надзвичайно захоплююче було спостерігати за багатотонними танками і бойовими машинами піхоти, які занурювалися у річку і рухалися під водою на протилежний берег. Слід віддати належне механікам та водіям потужної техніки, адже не лише фізичне, а й психологічне навантаження є очевидним під час форсування, коли у воді може статися непередбачуване, і кожному слід бути готовим спрацювати професійно.
На щастя, форс-мажорних ситуацій не відбулося, і складне завдання було виконане. Паралельно відбулося завантаження бойової техніки на залізничні платформи — понтонну переправу будували військові інженери. А у небі увесь цей час працювала пара вертольотів вогневої підтримки Мі-24 3-го полку армійської авіації з Бродів. Словом, «війна» була видовищною!
На бригадному полігоні «Олександрівський» відбулися нічні бойові стрільби. Стріляли як військовослужбовці зі стрілецької зброї і гранатометів, так і бойові машини піхоти, танки, самохідні артилерійські установки. Було продемонстровано й нові форми навчання, наприклад, дуель екіпажів танків Т-64Б та дії підрозділів під час знешкодження виявленого противника вночі.
Головними суддями показаних нашими військовими професійних навиків стали очільники вітчизняного війська. Начальник Генерального штабу, головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант Володимир ЗАМАНА подякував керівництву 8-го армійського корпусу та 30-ї окремої механізованої бригади за нові підходи у навчанні особового складу.
Під час брифінгу заступник начальника Генштабу України, генерал-майор Віктор МУЖЕНКО оцінив зусилля підлеглих на оцінку «добре», зауваживши: «Особливість зборів у тому, що військові отримали змогу відпрацювати усе в динаміці, навчитися діяти і керувати підрозділами у русі».
«Тепер командири приїдуть до себе у бригади і впровадять побачені нові підходи в організації підготовки особового складу, — запевнив командувач Сухопутних військ України, генерал-полковник Геннадій Воробйов. — Вже восени на контрольних заняттях проконтролюємо, як вони нас почули».
За словами командувача Сухопутних військ України Геннадія Воробйова, озброєння армії поступово оновлюється. Завершальні випробування проходить БТР-4, яким планують озброїти житомирську аеромобільну бригаду. А ще українським воякам керівництво пообіцяло цього року сучасні танки «Оплот» і «Булат»Що ж, напружена кілька­місячна підготовка військових 30-ї ОМБр далася взнаки і спрацювала належним чином. Тепер «тримати планку» однієї з кращих бригад доведеться й іншим військовим формуванням.
Юлія КЛИМЧУК
Фото ВІКТОРА ТИМОЩУКА

За надану інформацію редакція висловлює подяку капітану Сергію Майдюку, офіцеру відділення з виховної роботи 30-ї ОМБр