ЯК МАЛЮКИ ВЧИЛИСЯ ВОДУ ЕКОНОМИТИ

Як розповісти малюку про серйозні речі? Скажімо, про те, що воду потрібно економити? Чотирирічна Катруся на це відповіла просто і по-дитячому безпосередньо: «Та навіщо економити воду? На Землі її так багато! Можна ще й іншим планетам позичити!».
Так, на Землі дійсно багато води, але от придатної для вживання — маленький відсоток. Саме про це у веселій, цікавій і доступній для малечі програмі розповідали вихованцям дитсадочка №15 учні п’ятої школи. Нагадаємо, що агітбригада цього навчального закладу — «Кришталева крапелька» — перемогла в міському конкурсі екологічних агітбригад та виборола 3 місце на обласному рівні під керівництвом заступника директора Ольги Анатоліївни Захарової та вчителя Анжеліки Адамівни Савченко. З ініціативи міської влади почали виступати перед дошкільнятами. Адже це так важливо — саме з дитинства привчати дітей до того, що вода — це природне багатство, і її потрібно цінувати.
Тож, 6 червня в дитячому садочку говорили про серйозні речі, але у вигляді цікавої гри: були і конкурси, і пісні, і танці, і ще багато чого, аби малюки не нудьгували. Активісти школи №5 попрацювали на славу, виступ був повчальним, змістовно насиченим, і дітворі він обов’язково запам’ятається.
Власне, всім нам варто пам’ятати, що збереження питної води на планеті — проблема, що гостро постає перед людством, адже її запаси невпинно скорочуються у зв’язку зі збільшенням наших потреб. Щоразу, як відкручуємо кран чи приймаємо душ, не замислюємось над тим, що десь у світі люди потерпають без води.
Лише для того, щоб почистити зуби, витрачаємо щоразу близько 9 літрів води, аби прийняти душ, її потрібно у 20 разів більше. Почувши такі цифри, хтось із малюків здивувався: «То що, нам тепер не митись?» Звісно, митись потрібно щодня, — усміхнулись у відповідь учасники проекту «Кожна краплина має значення», але варто при цьому дотримуватись корисних порад, які допомагають економити. Скажімо, рідше приймати ванну, а замінити її можна душем.
Коли почались досліди з водою, знайшлось чимало охочих у них взяти участь. Так, за іграми, танцями, вікторинами і піснями час пролетів непомітно. Задоволені та щасливі діти нарешті розсілись по місцях, їм вручили подарунки від спонсора — компанії Coca-Cola.
А коли вже після завершення заходу малюків прийшли забирати додому батьки, то можна було почути, як їх сини і донечки із захопленням розповідають про те, що вони щойно довідалися. Що ж, сподіваємося, що такий цікавий і корисний урок запам’ятається їм надовго і обов’язково стане в пригоді у житті.
Валентина ГЕМБАРСЬКА