ЗЛОЧИНИ, ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ОСОБИ

Конституція України (ст.3) проголошує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Злочини, які посягають на життя і здоров'я особи, визнаються одними з найнебезпечніших. Відповідальність за них передбачена розділом II Особливої частини КК, який називається «Злочини проти життя та здоров'я особи».
Завдання шкоди здоров'ю людини є негативним чинником і для суспільства в цілому, яке також потерпає від втрати або зниження соціальної активності кожного з його членів. Закон захищає здоров'я будь-якої людини. Злочинами проти здоров'я є протиправні умисні або необережні діяння, які безпосередньо спрямовані на завдання фізичної або психічної шкоди здоров'ю інших осіб.
Новоград-Волинським міськрайонним судом у поточному році було розглянуто кримінальну справу з обвинувачення громадянина К. за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.122 КК України.
Так, 21 липня 2010 року, близько 21 години 30 хвилин, гр-н К., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, знаходився по вул.Дружби в м.Новоград-Волинський, біля автобусної зупинки маршруту №4, де під час сварки на грунті особистих неприязних відносин у нього виник намір на заподіяння гр-ну І. тілесних ушкоджень.
Реалізуючи свій злочинний намір, направлений на умисне протиправне заподіяння тілесних ушкоджень, К. прослідував за І. до перехрестя вул.Дружби-Макаренка, де, наблизившись до останнього, умисно зі значною силою наніс удар кулаком правої руки в голову І., від якого останній упав на землю.
Після цього К. підійшов до І., який не піднімався з землі, і умисно зі значною силою наніс декілька ударів ногами в область правої бокової частини тіла.
Внаслідок злочинних дій К., потерпілому І. були заподіяні тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому правого стегна у верхній частині (шийки стегна), які відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості за ознакою тривалого розладу здоров’я, а також легке тілесне ушкодження у вигляді саден у ділянці правого ліктьового суглобу та правої стопи.
У судовому засіданні підсудний повністю визнав вину у вчиненому та розповів про обставини вчинення.
Враховуючи те, що К. — раніше несудимий, вперше вчинив злочин середньої тяжкості, за місцем проживання та роботи характеризується з позитивної сторони, а також із врахуванням думки потерпілого, який не наполягав на позбавленні волі та не мав претензій матеріального чи морального характеру, за пропозицією державного обвинувача, визнавши К. винним у вчиненні вказаного злочину, суд призначив йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі з іспитовим строком на 1 рік 6 місяців.
У тому випадку, якщо К. під час зазначеного іспитового строку не вчинить нового злочину та не порушуватиме порядок звільнення від відбування покарання, він за поданням органу виконання покарання (кримінально-виконавчої інспекції) судом може бути звільнений від покарання та буде вважатися таким, що раніше несудимий.
М.ГОРБАНЬ, державний обвинувач, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури