ЗАХИСТ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою упродовж І півріччя 2012 року спрямовувались зусилля до зміцнення законності і правопорядку у регіоні, захисту прав громадян та інтересів держави.
Відповідно до наказів Генерального прокурора України «Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України», «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України», при здійсненні своїх повноважень органи прокуратури не повинні підміняти органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування і державного контролю, тому Новоград-Волинською міжрайпрокуратурою переорієнтовано правозахисну діяльність на виявлення правопорушень, передусім у діяльності органів державного контролю, виконавчої влади та місцевого самоврядування.
При здійсненні правозахисної діяльності щодо забезпечення конституційних прав і свобод громадян міжрайпрокуратурою в поточному році порушено 2 кримінальні справи, внесено 52 акти реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 37 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, з них 5 — посадових осіб органів контролю.
За рішеннями підсумкових колегій Генеральної прокуратури України та прокуратури Житомирської області, захист прав громадян на оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення є одними із головних пріоритетів прокурорської діяльності.
Як показують проведені міжрайпрокуратурою перевірки, органи місцевої виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, органи контролю не завжди приділяють увагу питанням забезпечення контролю у сфері праці, соціального забезпечення громадян. Як результат, у місті та районі мають місце порушення прав громадян.
При здійсненні правозахисної діяльності з питань захисту прав громадян на оплату праці Новоград-Волинською міжрайпрокуратурою в 1 півріччі поточного року порушено одну кримінальну справу, внесено 7 актів реагування, за результатами розгляду яких сплачено 102 тис.грн. заборгованої заробітної плати, подано до суду 4 заяви про видачу судового наказу в інтересах громадян на загальну суму 8 тис.грн.
У сфері соціального захисту пільгових категорій громадян внесено 5 актів реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 5 посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відшкодовано 205 тис. грн., пред'явлено в інтересах Пенсійного фонду України 3 позови про стягнення з боржників заборгованості по єдиному соціальному внеску на загальну суму 192 тис.грн.
Сьогодні прокурори захищають, насамперед, права громадян, які через матеріальний чи фізичний стан неспроможні самостійно захистити свої права в суді чи здійснити процесуальні повноваження. У справах про оплату праці прокуратура представляє інтереси безробітних, осіб пенсійного віку, осіб, які мають на утриманні малолітніх дітей, — малозабезпечені категорії громадян.
Однак, якщо роботодавець порушує законодавство про оплату праці, то працівник має право і повинен звернутись до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.
Т.КРИВОШЕЙ, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайпрокуратури, молодший радник юстиції