ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИЛА ЗМІЯ?

ЗМІЇ, КОМАХИ ТА ОТРУЙНІ ГРИБИ — ДО ЧОГО СЛІД БУТИ ГОТОВИМИ НА ПРИРОДІ…
Хоч чоловіки і полюбляють пожартувати, що «укуси» жінок є набагато небезпечнішими за укуси змій, але влітку частішають випадки, коли спілкування з природою все ж доводить, що і змії, і комахи, які в цю пору активізуються, можуть спричинити людині серйозні ушкодження. Про це не з чуток відомо лікарям-реаніматологам, куди у стані різної важкості поступають постраждалі. Тож пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із завідувачем відділення анестезіології та інтенсивної терапії Іваном КРАВЧЕНКОМ:

— Іване Васильовичу, згідно зі статистикою, щороку від укусів отруйних змій у світі страждають щонайменше півмільйона людей, із них 30-40 тисяч випадків (6-8%) є смертельними. Скажіть, а яка ситуація склалася на Новоград-Волинщині?
— Щороку у відділення реанімації від укусів змій потрапля­ють понад двадцять чоловік. Цьогоріч таких випадків було вже два, але літо у розпалі, тому чекаємо нових хворих. Хочу зауважити, що у нашому регіоні немає смертельно отруйних змій, від цього й залежить перша медична допомога і та, що надається безпосередньо на місці пригоди. Нагадаю, що змії ніколи першими не нападають, лише у тому разі, коли захищаються. Смертельних випадків останніми роками я не пригадую.
— Що необхідно робити, якщо людину все ж укусила змія?
— Необхідно оголити місце укусу, звільнити від тісного одягу, взуття — щоб видалити отруту з рани шляхом натискання або видавлювання. Відсмоктувати не можна, якщо є поранення слизової ділянки губ чи порожнини рота. Доведено, що таким чином можна видалити з організму близько п’ятдесяти відсотків отрути. Вкрай небажано накладати джгути, розрізати рану чи припікати — усе це призводить до значно тяжчих наслідків.
Важливо обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія укусила за ногу, то слід прибинтувати її до другої ноги чи до якогось підручного матеріалу, злегка підняти ноги, підклавши щось. При укусі в руку необхідно зафіксувати її у зігнутому положенні. Отрута, потрапляючи в організм людини, викликає шоковий стан, тому слід заспокоїти потерпілого, дати випити побільше води або чаю. Не потрібно вбивати гадюку, бо це може спричинити повторний укус, а надмірна рухливість може викликати запальні процеси в організмі потерпілого. До речі, при наявності хронічних захворювань, укус змії може призвести до значно тяжчих ускладнень.
— Отруйних змій у нас немає, а як щодо отруйних грибів?
— Із цим ситуація значно загрозливіша. Особливо небезпечною є бліда поганка — тиха вбивця з темного лісу, як її ще називають. Цей гриб містить одразу декілька отрут на основі аманітинів та фалотоксичних отрут. Аманітини — найсильніша отрута у грибному царстві, для людини 0,1 мг на 1 кг ваги — це вже смертельна доза. А в одній молодій, середнього розміру поганці міститься доза, що може вбити кількох чоловік! Найголовніше, що ця отрута не розчиняється у воді: скільки б не варили, не смажили бліду поганку — результат один і найсумніший.
Отруєння блідою поганкою дається взнаки досить пізно — від 6 годин до доби. Перші симп­томи: пронос, блювання, які тривають приблизно дві доби. Потім настає тимчасове полегшення, але воно оманливе — невдовзі симптоми отруєння повертаються. Хворий стає кволим, з’являється жовтяниця, настає втрата свідомості. Смерть настає, як правило, на п’ятий день, причому, її причиною є печінково-ниркова недостатність. Одужання можливе лише за своєчасної й кваліфікованої медичної допомоги. Щороку через наше відділення проходить 30-40 випадків отруєнь, окремі з них спричинені неякісною їжею чи алкоголем, але факт вживання грибів теж присутній. Фатальних випадків досі вдавалося уникати. Головне, щоб люди пам’ятали правила збирання грибів, не брали незнайомих грибів. Дітям вживати гриби заборонено щонайменше до дванадцяти років! У разі отруєнь саме вони страждають найбільше.
— Натомість, відомі випадки, коли люди у нашому місті помирали від укусів ос, бджіл та шершнів… Вони є найбільш небезпечними?
— Коли укуси множинні, — це справді небезпечно. Усе залежить від місця ушкодження — чим ближче до голови і дихальних шляхів, тим більшою є загроза набряку, що здатний спричинити удушшя. Особливо, коли йдеться про алергіків, тому їм слід бути особливо обережними. Найперше, що слід зробити, — це видалити разом із жалом мішечок з отрутою, прийняти антигестамінні препарати (дімедрол, тавегіл, діазолін тощо) і прикласти холод. В усіх перерахованих вище випадках по допомогу у медичний заклад слід звертатися негайно. Зокрема, у наше відділення або травматологічне.
— Вдячні за поради для наших читачів.
— Будьте обережними!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК