ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ЗАВЖДИ ДОПОМАГАТИМУ РІДНІЙ ЗЕМЛІ, ЯКА ДАЛА МЕНІ ПУТІВКУ В ЖИТТЯ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ЗАВЖДИ ДОПОМАГАТИМУ РІДНІЙ ЗЕМЛІ, ЯКА ДАЛА МЕНІ ПУТІВКУ В ЖИТТЯ»

\"ВОЛОДИМИР23 червня у селі Стриєва побував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, до якого жителі Стриєвської сільської ради звернулися з проханням допомогти підвести природний газ до їх населених пунктів. Нині перспективу будівництва підвідного газопроводу до сіл Стриєва, Киянка, Кануни Голова Верховної Ради України В.М.Литвин лобіює на найвищому державному рівні. Слід зазначити, що дане питання вже знаходиться у стадії погодження із НАК «Нафтогаз України». У Новоград-Волинському районі газифікація сіл перебуває на особливому контролі у місцевого керівництва, крім того, вирішувати цю проблему активно допомагає наш земляк Володимир Литвин. Так, зовсім нещодавно, завдяки його сприянню, у селі Орепи відбулося відкриття підвідного газопроводу протяжністю 6,2 км, вартість якого склала 1964,54 тис.грн. Для того, щоб газифікувати села Стриєвської сільської ради, необхідно 5 мільйонів гривень, протяжність газопроводу становить — 9,85 км, очікується, що газ буде подаватися у 136 дворів, де мешкає 520 чоловік.
Вітаючи почесного гостя, стриєвський сільський голова Василь Миколайович Бобер нагадав односельчанам ­(актова зала сільського Будинку культури, де відбувалася зустріч, була вщент перепов­нена), що Володимир Литвин надає надзвичайно велику допомогу Новоград-Волинщині і Стриєвській сільській раді, зокрема. Торік, за його сприяння, була виділена субвенція на оновлення вуличного освітлення в селі Стриєва і Кануни, надійшли кошти на ремонт стриєвського Будинку культури, повністю замінені вікна в сільській школі, для дитячого садочку придбано будівлю, і до кінця року він відкриє гостинно свої двері для двадцяти малюків. Але найбільш кошторисне і складне питання, яке сьогодні надзвичайно гостро постає перед громадою, — це газопостачання сіл Стриєва, Кануни і Киянка. Вже здійснені перші кроки­ — розроблена проектно-кошторисна документація. Щоб завершити розпочате, необхідно ще майже 5 мільйонів гривень, які силами громади зібрати неможливо. Тож селяни просять Володимира Михайловича допомогти, щоб у їх домівки нарешті прийшов такий довгоочікуваний блакитний вогник.
Відповідаючи на запитання, Володимир Литвин зазначив, що веде роботу, для того, щоб віднайти кошти, які потрібні на газифікацію трьох згаданих сіл:
— І ми це питання вирішимо,— запевнив спікер,— бо я розумію, що таке газ. І розумію, що таке твоя мала батьківщина. Завжди допомагатиму рідному краю, який дав мені путівку в життя. Мене дуже часто критикують за це. Опоненти добре підрахували і повсюди заявляють, що тільки цього року на соціально-економічний розвиток Новоград-Волинщини спікер направив субвенції 18 мільйонів, мовляв, владою зловживає. Чесно скажу: в цьому плані таки зловживав і буду зловживати. Єдине, про що попросив би керівництво району, аби ці кошти розподілили для кожного села, і щоб вони були використані за призначенням — на школи, лікарні і на все, що найбільш потрібно.
Мене часто запитують, чому наша держава ніяк не може вийти на нормальний шлях? На мою думку, через те, що багато політиків живуть ненавистю один до одного, а потім це все перекидається на простих людей. Політику, як і кожному з нас, потрібно вміти любити, співпереживати, співчувати. Так хочеться сказати: давайте будемо людьми, давайте розуміти тих, хто працює коло землі, вони прагнуть мати нормальне життя, якщо не для себе, то для своїх дітей і онуків. Я хочу і знаю, як це зробити, але моїм ініціативам потрібна ваша підтримка — моїх земляків. Мені пропонували місця в партійних списках, але я відмовився і сказав, що піду до людей, подивлюся їм у очі, вислухаю їх проблеми, і буду вирішувати ті питання, які їм болять. Ось така моя позиція.
Селяни щиро спілкувалися зі спікером про наболіле. Зокрема, просили не закривати школу у Киянці, де кілька десятиріч тому навчалося 450 учнів, а нині — вдесятеро менше. Адже школа — це осередок села, його серце, і тому, її просто необхідно залишити.
В.М.Литвин запевнив, що у Новоград-Волинському районі не буде закрита жодна лікарня і школа:
— Щодо освіти, то ми зараз реалізуємо програму підтримки обдарованої молоді. Нею займається мій син, який після закінчення університету практично переїхав жити у Новоград, бо хоче розпочинати свій шлях, сказав, звідти, де народився його батько, що мене дуже радує. Тож від благодійного фонду ми виділяємо для обдарованих дітей Звягельщини стипендії і супроводжуємо їх у навчанні, пропонуємо безкоштовні курси з вивчення іноземних мов, комп’ютерної грамоти, аби всі вони могли йти в ногу з часом. Це стосується і старших людей. І ще один напрямок — забезпечення шкіл літературою. Кожна школа міста та району отримає в подарунок від Благодійного Фонду «Майбутнє Полісся» бібліотеку. Бо у школах є величезні проблеми у цьому плані. Переконаний, що ми маємо максимально підтримувати наших дітей, адже їм без освіти дуже важко пробитися в цьому житті.
Спікер подарував сільській школі бібліотеку — 150 при­мірників книг, а директор школи, дякуючи за цей подарунок, нагадала, що це є продовження розпочатих нашим земляком добрих справ — тільки минулого року навчальний заклад отримав від Володимира Михайловича мультимедійний проектор та електроплиту.
Проводжали Володимира Литвина селяни у піднесеному настрої, з новими надіями і сподіваннями на те, що незабаром блакитний вогник завітає у їх домівки. Адже добре знають, що свої обіцянки Володимир Литвин завжди виконує.
Лариса ГЕМБАРСЬКА