ОСОБЛИВОСТІ КУПІВЛІ КВИТКА НА МОСКОВСЬКИЙ ПОТЯГ: АБО ПЕРЕПЛАЧУЙТЕ, АБО ЇЗДІТЬ ІЗ ПЕРЕСАДКОЮ

Як уже повідомляла наша газета, з нового розкладу, що набув чинності наприкінці травня, Новоград-Волинський ­отримав безпересадкове залізничне сполучення із Москвою. Попит на цей напрямок у нашому місті був стабільно високий у всі роки, тож не дивно, що чимало новоград-волинців зраділи нововведенню від «Укрзалізниці» — зміні напрямку руху поїзда №77/78 сполученням «Ковель-Москва» через станцію Новоград-Волинський. Втім, одразу ж на потенційних пасажирів чекало розчарування — придбати квиток на цей поїзд із Новограда можна тільки за добу або в добу відправлення. Попередній продаж квитків до Москви по нашій станції закритий, і купити квиток можна тільки зі Здолбунова, звісно, заплативши при цьому більше.
Щоб з’ясувати, в чому причина такої ситуації, газета «Звягель» звернулася до пасажирської служби Львівської залізниці, у підпорядкуванні якої перебуває поїзд «Ковель-Москва». Начальник служби Богдан ЯВОРСЬКИЙ пояснив, що на згаданий поїзд відбувається регулювання продажу квитків з тією метою, щоб першочергове право їх придбати було саме в пасажирів Волинської і Рівненської областей, для яких, власне, і передбачено поїзд №77/78.
— Уявіть ситуацію, що квитки вже будуть розкуплені пасажирами інших станції, а для жителів Волині місць не залишиться. Так само, до речі, відбувається і з деякими поїздами інших напрямків формування Львівської залізниці. У вільний продаж зі станцій, що не належать до нашої залізниці, квитки потрапляють за добу до відправлення, — пояснив Богдан Олександрович.
На запитання, чи не можна, приміром, до поїзда додати ще кілька вагонів і відкрити продаж квитків зі станцій Новоград-Волинський і Коростень, Богдан Яворський відповів, що на сьогодні це заборонено. «Раніше таке було — відбувалася переміна трафарету. Але зараз залізниця не може собі дозволити возити порожні вагони. Ніякі звернення, які вже, до речі, були, — нічого не дадуть», — був категоричним начальник пасажирської служби Львівської залізниці.
Начальник вокзалу станції Новоград-Волинський-1 ­Любов МАЦЮК заспокоїла потенційних пасажирів. Мовляв, як правило, вільні місця є навіть у день слідування поїзду. За її словами, ще не було такого, щоб пасажир не поїхав. Разом із тим, погодилася Любов Леонідівна, пасажиру важко планувати далеку поїздку, якщо в нього немає на руках квитка, і розраховувати, що вдасться його купити в останній момент. Але поки що нічого змінити не можна, хоча коростенська дирекція пасажирських перевезень зверталася з пропозиціями, щоб відкрили попередній продаж квитків у чотири плацкартних і чотири купейних вагони московського поїзда.
Нагадаємо, що ціна квитка на міжнародний поїзд незначно коливається, в залежності від курсу швейцарського франка та дня тижня. Для прикладу, на середу, 27 червня, вартість плацкартного квитка з Новограда до Москви складала 562,93 гривні, купейного — 882,57 грн. Для порівняння — зі Здолбунова плацкарт коштував 614,39 грн., купе — 957,73 грн. Тож, із певною переплатою (51,46 грн. для плацкарта і 75,16 грн. для купе) можна без проблем навіть за 45 діб купити в касах новоградського вокзалу квиток зі Здолбунова й здійснити посадку в Новограді. До речі, чимало пасажирів саме так і роблять.
Олег БРЮХАНОВ