БЕЗПЕЧНІСТЬ — ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я

Перед початком весняно-літнього періоду 2012 року інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Житомирській області перевірено готовність стаціонарних атракціонів у Парку культури та відпочинку м. Новоград-Волинський щодо безпечної їх експлуатації, внаслідок чого інспекцією було прийнято рішення про заборону експлуатації 5 об’єктів у зв’язку із закінченням дії дозволів.
Проведеною Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою перевіркою у відділі культури Новоград-Волинської міської ради з питань дотримання вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законодавства, спрямованого на охорону життя та здоров’я дітей, попередження їх травматизму встановлено порушення вимог Закону в частині здійснення неналежного контролю за функціонуванням на території міста Новограда-Волинського дитячих атракціонів.
Так, згідно з вимогами статті 28 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», держава забезпечує нагляд і контроль за створенням сприятливих для здоров’я умов праці, навчання, побуту і відпочинку, сприяє громадському контролю з цих питань.
Однак, перевіркою встановлено, що в порушення викладених вище вимог чинного законодавства, відповідальними працівниками відділу культури Новоград-Волинської міської ради, без вивчення питання про наявність дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки з експлуатації обладнання, а саме стаціонарних атракціонів «Юнга», «Російські гойдалки», «Веселі гірки», «Дзвіночок», «Карусель ланцюгова», погоджено режим роботи атракціонів у Парку культури та відпочинку у весняно-літній період поточного року з 1 травня по 31 вересня 2012 року.
Також без наявного дозволу територіального управління Держгірпромнагляду по Житомирській області на виконання робіт підвищеної небезпеки з експлуатації обладнання на території Парку культури та відпочинку м. Новоград-Волинський з 1 травня 2012 року почали функціонувати 4 одиниці нових атракціонів: залізниця «Міккі-Маус», «Левиця», оглядове колесо «Коти», гойдалка «Метелики».
Питання законності діяльності даних атракціонів працівниками органу міської ради не перевірялось, дозвіл на розміщення даних об’єктів на території парку не надавався.
Враховуючи те, що вказана ситуація становила загрозу для життя та здоров’я дітей і могла призвести до травматизму, за втручанням Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури експлуатація дитячих атракціонів на території Парку культури та відпочинку була зупинена до отримання у встановленому законом порядку дозволів територіального управління Держгірпромнагляду.
О.КАЙДАНОВИЧ, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури