«АГНИЦА ТВОЯ, ИИСУСЕ, АНАСТАСИЯ ЗОВЕТ ВЕЛИКИМ ГЛАСОМ...»

26 червня православний світ відзначав День пам’яті великої угодниці Божої, святої преподобномучениці Анастасії Римлянині. Для житомирян цей день є особливим, адже саме преподобномучениця Анастасія є покровительницею древньої Житомирської землі. У цей день урочисто відзначає своє Престольне свято Свято-Анастасіївська жіноча обитель міста Житомира. Щоб молитвенно вшанувати торжество обителі, із усіх куточків та околиць міста до монастиря линув православний люд. У храмі преподобного Серафима Саровського розпочалась Божественна Євхаристія.
У співслужінні духовенства єпархії молитовне спілкування розділили між собою два архіпастирі: архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим та архієпископ Городницький Олександр. Разом зі своєю духовною наставницею, ігуменею Михаїлою, щиро підносили свої молитви насельниці святої обителі.
Закінчивши Божественну Літургію, духовенство, разом із сестрами монастиря та вірянами, вийшли на торжественну хресну ходу навколо головного собору обителі. На чотири сторони величного храму було прочитане святе Євангеліє.
Згадуючи непросте подвижницьке життя преподобної та її мученицьку кончину, Владика Никодим промовив проповідь:
«Лікують наші душі, торжествують наші серця, наш розум переповнює та благодать Божа, яка діє на кожну християнську душу, на кожного із нас, адже ми сьогодні зібрались тут, у цій святій обителі, під покровом Божої Матері та ходатайством святої преподобномучениці Анастасії, яка своїми трудами, своїм подвигом та мужністю прославляла Творця. Із прочитаної молитви ми чули, дорогі браття та сестри, які катування, страждання та знущання перенесла ця угодниця Божа. Це велика перемога над злом, ненавистю, над лютим звіром та ворогом людського спасіння дияволом. Дорогі браття та сестри, в непрості сьогоднішні дні, нам потрібно молитись, взивати до преподобномучениці, просити милості, заступництва та опіки святої. Ті подвиги, якими прославили Бога мученики, серед яких і сьогоднішня прославляєма, нехай укріплять нас, дадуть сили та наснаги, щоб ми могли відчути радість нашого життя та нашої молитви».
На завершення проповіді архієпископ Никодим подякував ігумені обителі за запрошення та спільну молитву, а також привітав із Престольним святом та особистим ювілеєм. У знак любові та поваги правлячий архіпастир вручив ігумені Михаїлі святу просфору та пам’ятну ікону.
Прес-служба Житомирської єпархії