ОДНІ ЗАРОБЛЯЮТЬ, А ІНШІ ЛАСУЮТЬ!

ОДНІ ЗАРОБЛЯЮТЬ, А ІНШІ ЛАСУЮТЬ!

\"ОДНІТемно-сині руки від чорниць, губи, подекуди навіть ніс, теплий одяг у спекотну пору (порятунок від комарів), обов’язково скляночки, прив’язані на поясі, і, звісно, повні відра улюблених і корисних ягід. Хтось у пошуках заробити, хтось поласувати, а хтось підлікуватися вирушає до лісу по чорницю. Добираються велосипедами, скутерами, кіньми, автомобілями, а подекуди і пішки. Не шкодуючи власного здоров’я, люди цілими сім'ями трудяться, адже кожен, хто хоча б раз пробував у спекотну погоду стояти, зігнувшись над цією маленькою ягідкою, розуміє — це тяжка і тривала праця.
Цьогоріч літо для Новоград-Волинського району було особливо плідне на ягоди: чорниці, полуниці, вишні.
Чорниця з’явилася вже у перших числах червня і ось тоді ціни на неї були найбільші — 5-10 грн. за склянку, тому, хто не прогавив, той добряче підзаробив. Далі ціни стрибали від 3,5-5 грн. за склянку, до 10-17 грн. за кілограм. Одні збувають ягоди на місці, інші везуть на ринок. Люди стверджують, що вигідніше продавати склянками та банками (1 літр — 700 грам). Середня тривалість збирання — 1 літр за півгодини. При гарному врожаї здорова людина за допомогою гребінки може зібрати за день до 30 кілограмів чорниць. Але не потрібно забувати, що це заборонено, адже таким чином руйнується увесь кущ. У середньому за день заробіток становить 150-200 грн. Більшість жаліється, що це невдячна праця. За сезон мають 5-6 тис., а хто і більше. Хоча кожен має різний заробіток і свою думку.
Ніна Василівна, 58 років, пенсіонер: «На чорницях заробляю увесь сезон. На ринок виношу через день. День збираю, на наступний — продаю. Збираю руками, тому люди швидко в мене розбирають. У день маю 180-200 грн., це добрий підзаробіток, зважаючи на те, що я пенсіонер».
Леся, 31 рік: «Збирати чорницю — моя улюблена робота. Вона приносить мені більше задоволення, аніж гребти сіно. До того ж і корисно, і вигідно. За сезон вже заробила 21 тисячу».
Ще одна червона і запашна ягідка — полуниця, яку ще називають «солодкі ліки». Вона підвищує імунітет, лікує грип і діабет, з неї виходять чудові маски для обличчя.
Полуниця — дуже смачна ягода, її використовують у приготуванні різних десертів, напоїв, із задоволенням їдять у свіжому вигляді. Люди придумали чимало способів заробітку, заснованих на вирощуванні та реалізації насіння, розсади та ягід даної рослини.
Свіжа ягідка на грядці цього року з’явилася рано — наприкінці травня. Урожай був досить гарний, що допомогло господарям заробити. Рання полуниця — найдорожча, 30-40 грн. за кілограм, протягом сезону ціни змінювалися від 90 грн. до 140 грн. Більшість людей залишилося задоволеними від цьогорічного врожаю полуниці.
Тамара Володимирівна, 44 роки, домогосподарка: «За полуницею потрібно доглядати: прополювати, поливати. З невеликого клаптика землі я зібрала 7 відер і продавала по 100 грн.».
Багато люблять ласувати і вишнею, але мало знають про її користь. Ця кисло-солодка ягідка стабілізує роботу серцево-судинної системи, допомагає покращити зір, її рекомендують людям із захворюванням печінки, тим, хто вирішив трохи схуднути.
Вишня також порадувала господарів цього року. За останні декілька років вродила найкраще. Люди і консервацію зробили, і вареників наїлися, ще й продати зуміли. Зважаючи на це, ціни були невисокими. Так відро вишень можна було купити від 60 грн. до 100 грн., залежно від уміння торгуватися.
Тож, цьогоріч людям вдалося поєднати корисне з приємним і прибутковим. Всі досхочу наїлися, підлікувалися, а хтось і підзаробив. Як бачимо, дохід можна отримати з користю для здоров’я. Родючих всім ягід і гарного заробітку!
Людмила ПЕТРУК, студентка 3 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка