«МІСТЕЧКО МАЙСТРІВ» ВКОТРЕ ДИВУЄ!

«МІСТЕЧКО МАЙСТРІВ» ВКОТРЕ ДИВУЄ!

«Лесині джерела» стали культурним і обрядовим святом для жителів Новограда-Волинського. Вже 26 разів поспіль новоград-волинці повністю потрапляють у буревій святкувань, відкладаючи повсякденні справи на потім. Рівно на 3 дні місто перетворюється на багатолюдний творчий вулик.
Щороку невід’ємною і яскравою частиною програми «Лесиних джерел» є «Містечко майстрів», де народні умільці презентують свої уміння, талант. Цього року вперше відвідувачі мали можливість наживо побачити майстер-клас від гончарів, ковалів.
Незабутні враження подарував В.В.Китик, художник-кераміст, професійний скульп­тор з м.Ржищів Київської області. Основний матеріал, який використовується в роботі, — це глина, яка обробляється стародавнім методом, що дає змогу гончарним виробам і скульптурам мати особливі природні аромати та непов­торний вигляд. Ознайомитися з методикою його роботи і придбати сувенір міг кожен бажаючий.
Цікаво спостерігати було і за ковалями. Оригінальні і красиві вироби зі сталі, міді, латуні представив Ю.М.Заєць із с.Черемуха Ружинського району, який займається художньою ковкою вже понад 17 років. Це тяжка і сумлінна праця, якій потрібно повністю віддаватися. До прикладу, троянду потрібно робити безперервних 8 годин. Майстер вперше зі своїми виробами у Новограді-Волинському, але люди все одно цікавляться його роботами.
Зацікавила багатьох відпочиваючих фігура двометрового лося, автор якої наш земляк Р.М.Калатинець. Вона має назву ландшафтна топіарі скульптура. Виготовлена із металобрухту. Дріт оброблявся ручним зварювальним напівавтоматом. У середині скульптури можна насаджувати рослини. Ціна такої цікавинки — 40000 грн. Це вже 4 робота автора, до цього теж були олені.
Дивували відвідувачів і виробами з бісеру. Цікаві картини, ікони, деревця, квіти пропонувала С.В.Сусік, яка займається цією справою лише 2 роки, але її роботи вже дивують і привертають увагу.
Вже традиційно у «Містечку майстрів» увазі відпочиваючих пропонують українські національні костюми, що кожного року не припиняють користуватися попитом.
Подивитися на майстрів, придбати оригінальні вироби прийшла велика кількість людей. Всі залишилися задоволеними і отримали багато вражень від побаченого.
Ольга, 22 роки: «Я не є місцевою жителькою, приїхала погостювати до подруги. Залишилася задоволена від побаченого, адже ніде не стикалася з подібним. Придбала багато сувенірів собі і у подарунок».
Олена Василівна, 45 років:
«Кожного року я чекаю «Лесині джерела», щоб відвідати «Містечко майстрів», де обов’язково щось купую, адже сюди приїжджає багато майстрів зі всієї України. Цей рік був особливим, тому що можна було спостерігати за роботою ковалів, гончарів».
Загалом до Новограда-Волинського завітало близько 200 майстрів, які займаються різними видами мистецтва. Задоволеними залишилися всі: організатори, майстри, відвідувачі. Приємно, що хоч раз на рік Новоград-Волинський може прийняти в себе майстрів зі всієї України. Це неповторне, оригінальне видовище, що змушує забутися про всі проблеми, негаразди і повністю віддатися святкуванню і насолоджуватися побаченим.
Людмила ПЕТРУК, студентка 3 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка
Фото Віктора ТИМОЩУКА