НОВОГРАД — ПЕРШЕ МІСТО В УКРАЇНІ, ДЕ ВСТАНОВЛЯТЬ НАЙСУЧАСНІШЕ ОСВІТЛЕННЯ ВУЛИЦЬ

НОВОГРАД — ПЕРШЕ МІСТО В УКРАЇНІ, ДЕ ВСТАНОВЛЯТЬ НАЙСУЧАСНІШЕ ОСВІТЛЕННЯ ВУЛИЦЬ

Саме про це повідомив нам міський голова Володимир Загривий. Зрозуміло, що проблема вуличного освітлення завжди була і є актуальною — практично для кожного міста, без винятку, адже існуючі електромережі надто застарілі і вибірковими ремонтами цього питання не вирішити. Тут, як влучно говорить електрик з відомого всім анекдоту, «потрібно всю систему міняти». Це, звісно, жарт, а якщо говорити серйозно, то, дійсно, давно назріла необхідність встановлювати нові ліхтарі і т.д. Однак, це потребує значних коштів, а тому, за браком таких, щось десь ремонтувалося, подекуди замінювалися лампочки, а питання якісного вуличного освітлення так і залишалося відкритим. І ось нарешті з’явилася впевненість у тому, що звягельські вулиці будуть гарно освітлені та ще й матимемо на цьому значну економію коштів міського бюджету. Яким чином це відбудеться, нам розповів міський голова В.І.ЗАГРИВИЙ:
— Володимире Івановичу, як саме Новоград зможе перейти не лише до якісного, але і найсучаснішого вуличного освітлення?
— На втілення цього проекту ми отримуємо закордонні кошти в сумі 23 мільйони гривень — на повну заміну вуличного освітлення. На даний час маємо в місті 3000 опор, на яких знаходяться як працюючі, так і непрацюючі ліхтарі. І вже до кінця року повністю замінимо їх на нові — японські, енергоощадливі, які будуть автоматично вмикатися і вимикатися, залежно від наявності чи відсутності сонячного світла.
— Як вдалося Новограду отримати таку велику суму коштів?
— Якщо ви пригадуєте, то свого часу Україна підписала кіотський протокол і отримала ліміти щодо викидів вуглекислого газу в атмосферу. Але, не використавши повністю цих лімітів, наша держава продає їх Японії. Тому ми отримали від цієї країни такий «бартер», і Новоград-Волинський — перше місто в Україні, яке отримує такий ресурс у вигляді ліхтарів зовнішнього освітлення. Ці кошти направлені на Новград-Волинський завдяки наполегливій роботі і сприянню нашого земляка — Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Тож Звягель — перший в Україні стане суперсучасним в цьому плані — до нас їхатимуть дивитися, дивуватися, бо таких технологій на території нашої держави та й сусідніх також — просто не існує.
Це дасть нам як мінімум 70% економії з освітлення — як в енергетичному, так і в грошовому виразі.
До речі, дуже приємно мені було почути нещодавно від своїх колег з області про те, що в Новограді — Європа починається. І вуличне освітлення — ще один наш крок до цього.
— Володимире Івановичу, ні для кого не секрет, що на багатьох невеликих вулицях нашого міста часто світилося тільки один-два ліхтарі, а як буде після реконструкції?
— Тепер на вулицях будуть світитися всі ліхтарі — і ті, що вже відслужили свій вік, повиходили з ладу, і ті, які працювали, проте неякісно. Всі вони будуть замінені на нові — японської фірми «Панасонік». І це стосується кожної вулиці, кожного провулку нашого міста, де є освітлення. Де його ще немає — будемо додатково проводити за кошти міського бюджету. Але це на майбутнє — не все одразу. А те, що сьогодні є, буде більш якісним.
— Говорячи про вуличне освітлення, не можна оминути ще одну досить болючу для нашого міста тему — дефіцит електроенергії. Які рішення і які кроки будуть здійснюватися міською владою в цьому напрямку?
— У нашому місті, дійсно, дуже відчутний дефіцит електроенергії, і якщо ми не будемо думати над тим, як збільшити енергоресурси, то не матимемо перспектив для розвитку — не зможемо розмістити у себе нові підприємства. А тому зараз активно вирішується питання прокладання нової високовольтної лінії з Нетішинської або Рівненської АЕС. Цим питанням, що знаходиться на особистому контролі у Володимира Литвина, займається Міністерство енергетики.
— І ще є один варіант вирішення проблеми — це будівництво нової, ніколи не знаної в нашому регіоні та й маловідомої в цілому по Україні, сонячної електростанції, яка може дати до 20 мегават електроенергії. Це буде дуже потужна електростанція, яка забезпечить нам розвиток і міста, і району. Вона вирішить питання розташування на нашій території нових виробництв, які без електроенергії не можуть бути тут розміщені. В цьому відношенні ми підпишемо соціальну угоду з Володимиром Литвином, так само, як і по ряду інших міських проблем, які ми просто не зможемо вирішити без такого великого покровителя, як Володимир Михайлович. Адже я маю всі підстави стверджувати, що сьогодні будь-якому керівнику не так просто бути прийнятим і почутим у Міністерствах, в Уряді України — потрібна підтримка, і ми її маємо в особі нашого земляка. Без його сприяння ніхто нас не почує — і це потрібно зрозуміти та усвідомити.
— Володимире Івановичу, до нашої редакції часто звертаються жителі міста, зокрема, його околиць — того ж мікрорайону «Смолка», із запитанням — коли вирішиться питання меж міста?
— Мікрорайон «Смолка» давно потребує уваги. З нього активно забиралися і забираються різні природні ресурси — граніт, щебінь, а туди немає навіть нормальної дороги. Ми плануємо перед тим, як робити в цьому мікрорайоні дорогу, покласти там всі необхідні комунікації — все те, що потрібно, щоб забезпечити його життєдіяльність. Паралельно працюємо над питанням про включення земель смолківського регіону до меж міста Новограда-Волинського — вони сьогодні знаходяться у віданні Суслівської сільської ради. Через що жителі «Смолки» не мають змоги вирішувати приватні питання: стосовно земельних ділянок, продажу нерухомого майна — будинків, господарських споруд.
Якщо це питання буде вирішено, то ми розв’яжемо людям дуже багато проблем. Вони зможуть і продати земельну ділянку з усім, що на ній споруджено, і заповісти своїм дітям, і подарувати — зробити все, що на сьогодні за даних обставин поки що не можливо.
Зазначу, що дане питання знаходиться під особистим контролем В.М. Литвина, і саме за його сприяння ми обов’язково вирішимо цю проблему. Власне, це мали б зробити наші попередники, як мінімум, 10 років тому — тоді було простіше, бо не було законодавчих нормативних актів, які сьогодні буквально в’яжуть нас по руках і ногах, адже зараз ми маємо дотримуватися дуже суворої процедури. А тому йдемо на виготовлення проекту земле­устрою, проекту облаштування меж міста, розмежування наших територій із районними землями. Це дуже непрості процедури, і вони потребують багато роботи і часу.
Тож ми щочетверга працюємо з районною владою і звіряємо, де ми щось повинні зробити, а де — район, і таким чином, крок за кроком, повільно, але впевнено, йдемо до кінцевого рішення.
Вже до кінця року ми виготовимо проект землевпорядних робіт та меж, а тоді зможемо подати документи на обласну раду, яка прийме своє рішення, опрацювавши, а потім — на Верховну Раду, яка також розглядатиме, оцінюватиме і прий­матиме рішення. Сподіваюся, що десь протягом року це питання буде вирішене.
— Володимире Івановичу, як вирішується в нашому місті ще одне досить проблемне питання — праце­влаштування?
— Питання працевлаштування, створення нових робочих місць — одне з основних у роботі міської влади. Але, разом з тим, зауважу, що для нашого міста все ж таки проблема робочих місць не така болюча, як для інших регіонів. У нас сьогодні десятки вакантних робочих місць як у житлово-комунальному господарстві, так і в інших галузях. Річ у тім, що пропонується переважно мінімальна зарплата, і через те люди шукають більш високо­оплачувану роботу. Не заповнені ті спеціальності, які потребують важкої фізичної праці. Так само на високоінтелектуальні посади не вистачає грамотних, добре підготовлених, готових до роботи в сучасних високотехнологічних умовах, людей.
Ми вже провели два інвестиційних форуми в розрахунку на те, що до нас прийдуть інвестори і створять нормальне виробництво, яке дасть робочі місця. І такі виробництва з’являються — це і «Церсаніт», і фабрика «Жако», і зарубіжні, і наші вітчизняні інвестиції («Юнік-фарма» активно розширяються). За сприяння Володимира Литвина ведеться активна робота з виділення державних коштів, стосовно сприяння залучення інвесторів, яким наш земляк дає особисто гарантії і активно допомагає створювати всі умови для розвитку нових підприємств і тих, які вже діють на теренах нашого міста та регіону.
— Володимире Івановичу, а які спеціальності ви б порадили опановувати молоді, аби повернутися після навчання до рідного міста і гарантовано влаштуватися на роботу?
— Сьогодні найбільш актуальні і запитані в місті професії ті, які стосуються енергозбереження, енергоефективності, економії енергетичних ресурсів. Адже надалі все більше зусиль буде направлятися на зменшення витрат енергоресурсів, які дорожчатимуть. Тож саме життя примусить економити. Вже сьогодні ми повинні мати в кожному підприємстві, в кожному закладі бюджетної сфери, в кожному ОСББ такі посади, як енергоменеджери, які повинні організовувати всі заходи із теплозбереження. Тому ці спеціальності в першу чергу варто опановувати — вони будуть і є запитаними.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА