Жити довше й щасливіше

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ — 29 ВЕРЕСНЯ
Щороку у вересні відзначають Всесвітній день серця. У 2012 році цей день припадає на 29 вересня.
Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця з 2000 року. Метою цього міжнародного дня є привернути увагу людей до свого здоров’я, підвищити обізнаність населення про хвороби серця та правильний спосіб життя для запобігання їм, сформувати розуміння того, що на виникнення та перебіг хвороби можна активно впливати.

Цього року Всесвітній день серця присвячено здоров’ю серця жінок та дітей!
Серцево-судинні захворювання — найпоширеніша причина смертності. Від них, за оцінками ВООЗ, до 2030 р. помре близько 23,6 млн. людей. Щороку в світі від інфаркту чи інсульту помирає більше 17,2 мільйона людей, в Україні — 160 тисяч. Це більше, ніж від усіх видів раку, туберкульозу, СНІДу, разом узятих.
За оцінками фахівців, здоров’я на 50% залежить від власного вибору людини — способу життя, на 20% — від стану зовнішнього середовища, на 20% — від соціально-економічних факторів, на 10% — від організації медичної допомоги. Отож світ уже давно активно використовує саме ці 50%. Скажімо, за останні 20 років у США смертність від серцево-судинних захворювань знизилася на 40%. Сталось це не лише завдяки новітнім технологіям у галузі діагностики й лікування, а насамперед завдяки популяризації серед населення і медпрацівників загальних знань профілактики, ефективній боротьбі в суспільстві із факторами ризику. Аналогічна тенденція до зниження рівня смертності від серцево-судинних захворювань спостерігається і в країнах Європи, чого не скажеш про Україну. Обізнаність про фактори ризику в нас низька, а смертність від серцево-судинних захворювань висока.
­ФАКТОРИ РИЗИКУ
Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань — це артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску), підвищений рівень загального холестерину в крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління і стреси.
ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ

  • Гіпертензія потребує постійного контролю та прийому гіпотензивних препаратів.

  • Харчуватися треба різноманітними продуктами, переважно рослинного походження, щоденна норма овочів та фруктів, бажано свіжих — не менше 400 г, питома вага жирів не повинна перевищувати 30% добової калорійності. Для поліпшення роботи серцевого м’яза дуже важливі продукти, які містять калій (капуста, гарбуз, абрикос, чорнослив, курага, родзинки) та магній (морква, буряк, салат, зелень петрушки, чорна смородина, горіхи). Додавання томатів у щоденний раціон знижує ризик серцево-судинних захворювань на 30%.


В осіб з підвищеним рівнем холестерину більшість жирів має бути представлена рослинними оліями. Бажано обмежити вживання яєчних жовтків, субпродуктів, креветок, ковбас, жирної свинини, вершкового масла, молочних продуктів з високим вмістом жирів. Їх замінити квасолею, рибою, птицею.
Вживання солі на добу має бути скорочене до 4-5 г, включаючи сіль у готових продуктах.
Часник містить аліцин, який, реагуючи з кров’яними тільцями, розширює кров’яні судини і полегшує кровотік.
Загальна кількість рідини має становити до 1,5 л на добу. Слід обмежити вживання міцного чаю та кави. Доза алкоголю в перерахунку на чистий етанол не повинна перевищувати 20-30 г для чоловіків (відповідає 50-60 мл горілки, 200-250 мл сухого вина або 500-600 мл пива) та 10-20 г — для жінок.
ГОТУВАТИ ЇЖУ БАЖАНО НА ПАРУ

  • Регулярна фізична активність необхідна для підтримання здорового стану серцево-судинної системи, нормалізації ваги. Перед початком самостійних занять необхідно проконсультуватись із лікарем і пам’ятати, що навантаження мають бути регулярними і збільшуватись поступово. Одним із найприйнятніших видів фізичних навантажень є ходьба.

  • Не існує «безпечної» дози та «безпечного» виду тютюнових виробів. Тютюнопаління втроє збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Звільнення від тютюнового диму додає 5-7 років повноцінного здорового життя.

  • Намагайтесь уникнути там, де це можливо, негативного впливу надмірних психоемоційних навантажень! Не пристосовуйтеся до суспільної думки: ви проживете довше, коли не надто перейматиметесь, що про вас думають оточуючі.


ЦИФРИ І ФАКТИ

  • Щороку реєструють приблизно 56 тисяч випадків інфаркту міокарда, 100-120 тисяч інсультів, 20 тисяч випадків аритмій, 4 тисячі набутих вад серця.

  • Щороку народжується понад чотири тисячі дітей із вродженими вадами серця, з яких 30% — критичні.

  • В Україні 11,7 мільйона осіб мають гіпертензію (підвищений артеріальний тиск).

  • Смертність через серцево-судинні захворювання у віці 35-55 років у чоловіків у 3,6 рази вища, ніж у жінок цього віку.


Студенти Новоград-Волинського медичного коледжу старших курсів у рамках відзначення Всесвітнього дня серця проводять для першокурсників цікаві заходи: санпросвітницьку роботу з питань здорового способу життя, правильного харчування, випускають пам’ятки «Як бути здоровим та красивим», «Здоровим бути модно», в санбюлетенях подають інформацію про згубний вплив шкідливих звичок на здоров’я людини.
Цього дня в медичному коледжі проходить акція «Наповніть серце добротою». Всі студенти і викладачі на білих халатах матимуть емблему у вигляді яскравого серця.
Викладачі докладають всіх зусиль, щоб виховати милосердних, добросердечних медичних спеціалістів, які б у майбутньому переймалися турботою про пацієнтів, проявляли до них максимум любові та доброти, зерна яких закладаються під час навчання в медичному коледжі.
І.ГАРГУНОВСЬКА, викладач терапії вищої категорії Новоград-Волинського медичного коледжу