Результативна форма підвищення громадської активності школярів

Завдяки виграному гранту в конкурсі «Підтримка демократії — 2012» Фундація «Щасливе дитинство» разом з українськими партнерами — Агентством муніципального розвитку «Місто майстрів» з міста Євпаторії та Інформаційно-методичним центром управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, — реалізує у 2012 році проект «Суспільна біржа молодіжних ініціатив — Лідери демократичних змін».
Для участі в проекті інформаційно-методичним центром на основі мотиваційних листів, із врахуванням суспільної активності та успішності в навчанні, було обрано 20 учасників — учнів старших класів (зі всіх шкіл міста). Під час п’ятиденного перебування у навчальному центрі Фундації «Щасливе дитинство» в Мотичі Лісному під Любліном (Польща) учасники разом із п’ятьма учителями-опікунами пройшли навчальний курс, присвячений знайомству з методом Біржі ініціатив, творенню молодіжних фірм і керуванню ними, а також підготовці й реалізації суспільних ініціатив.
Польська Фундація розробила двомовний Інтернет-портал www.gmisua.fsd-projekty.eu разом із біржевим модулем — необхідним елементом для реалізації Біржі ініціатив.
Відповідно до плану реалізації проекту, упродовж жовтня 2012 року молоді люди розробляють суспільні ініціативи у своїх школах, торгують ними на аукціоні, реалізують та складають звіти. З першого дня практичних дій учні активно пропонують ідеї та виставляють їх на сайт-біржу. На цьому сайті також можна відслідкувати й рейтинг команд-учасниць. У цій діяльності учням постійно допомагають учителі-опікуни. Звичайно, Біржа ініціатив — це педагогічна гра, але гра, яка має реальні практичні результати у вихованні дітей. Дуже цікаво спостерігати, як змінюється рейтинг біржевої активності у змаганні 8 команд (4 — з Новограда-Волинського та 4 — з міста Євпаторії). Реально — це змагання в активності, суспільнокорисній діяльності. Усі бажаючі можуть ознайомитися із запропонованими, купленими та реалізованими ініціативами на сайті Біржі.
15 жовтня під час очікуваного приїзду у наше місто польських експертів із питань реалізації навчальної програми відбудеться зустріч з учнями-учасниками проекту та надання їм консультацій щодо різних аспектів гри — використання біржевого модулю та реалізації суспільних ініціатив.
Новоград-волинські учасники проекту (команда №1 — «Оазис» (колегіум; опікун Гончар І.А.); команда №2 — «Звягель» (ЗОШ №2, 3, 7; опікун Вознюк Т.С.); команда №5 — «Мрія» (СШ №4; опікун Сільвертюк В.А.); команда №6 — «Патріот» (ЗОШ №№5,6,9,10,НВК; опікун Ковальчук Л.М.)) сподіваються на отримання допомоги від батьків, друзів, педагогів, владних структур у реалізації власних ініціатив, спрямованих на суспільну користь.
З метою узагальнення та поширення результатів проекту, нагородження переможців, а також представлення досягнень учасників, 20 листопада 2012 року у місті Новограді-Волинському відбудеться підсумкова конференція проекту. До участі в ній, окрім шкільних спільнот, буде запрошено представників місцевих громад і місцевих органів влади, а також ЗМІ.
Проект співфінансований за кошти програми «Підтримка демократії», що фінансується з метою розвитку в рамках програми польської допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2012 р.
Павло ЛІНЕВИЧ, координатор проекту у м.Новоград-Волинський, завідувач ІМЦ