Покататися з вітерцем не вдалося

Покататися з вітерцем не вдалося

Днями двоє парубків у Ружинському районі Житомирщини за одну ніч спробували викрасти відразу три автомобілі, аби після хмільного застілля податись у нічне рандеву сільськими околицями. Їх намірам не судилося здійснитись, оскільки невдахи не змогли завести жодну з машин.


До міліції звернулося відразу троє жителів с.Топори зі схожими повідомленнями. Заявники розповідали, що минулої ночі хтось намагався викрасти їх автомобілі. В одного з чоловіків «ВАЗ» викотили прямісінько з гаража та, відкривши двері авто і обірвавши електродроти запалення, покинули просто неба. У двох інших випадках транспортні засоби знаходились у дворі двоповерхового будинку, де проживали потерпілі. Уранці господарі виявили, що до салонів машин хтось проникав та, очевидно, намагаючись завести двигун, виштовхав їх із місць стоянки.
Для з’ясування більш детальних обставин незаконного заволодіння за вказаними адресами виїхала слідчо-оперативна група райвідділу. І вже на місцях подій з’ясувалось, що автомобілі знаходились, практично, неподалік один від одного, а усі ці діяння, скоріш за все, вчинені одними й тими ж суб’єктами. На встановлення їх осіб та затримання підозрюваних і були орієнтовані оперативники.
Цих приятелів, а їх особи встановили майже відразу, працівники міліції, як з’ясувалось, знають уже тривалий час. Обоє, незважаючи на юний вік — 17 і 19 років, — раніше притягувались до кримінальної відповідальності за крадіжки і, навіть, мають покарання у вигляді умовних термінів позбавлення волі. Втім факт гультяйства і розпиття алкоголю сам по собі ще ні про що не свідчить, а от відбитки пальців, вилучені експертами з автомобілів потерпілих, — уже серйозний доказ причетності до злочину. Відтак парубки були затримані та доставлені до райвідділу. За їх словами, вони хотіли просто покататись на машині, однак не змогли завести жоден з уподобаних ними автомобілів, тому, покинувши їх після марних спроб, розійшлися по домах.
Наразі вирішується питання щодо порушення кримінальної справи за ч.1 ст.15 та ч.2 ст.289 (Замах на незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Тепер парубкам може загрожувати уже не умовний, а реальний термін позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.
Алла ВАЩЕНКО, СЗГ УМВС України в Житомирській області