Володимир Литвин сприяв тому, щоб медики нашого регіону мали можливість йти в ногу з часом

Володимир Литвин сприяв тому, щоб медики нашого регіону мали можливість йти в ногу з часом

Семінар з актуальних питань медицини відбувся у Новоград-Волинському медичному коледжі 12-13 жовтня за підтримки та під патронатом Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Про роботу цього семінару нам розповіла директор коледжу, депутат міської ради — Олена СОЛОДОВНИК:
— Насамперед, варто зазначити, що Володимир Михайлович Литвин протягом багатьох років активно опікується галуззю медицини нашого міста та району, і саме завдяки його підтримці та сприянню зроблено дуже багато щодо покращання матеріально-технічної бази, придбання нового сучасного обладнання для багатьох медичних закладів та установ нашого регіону. Розуміючи важливість того, що успішна медицина — це ще й висококваліфіковані медичні працівники, Володимир Михайлович особисто виявив ініціативу організації і проведення вищезгаданого семінару. Адже постійно в медицині з’являється щось нове, і лікарю, кожному медичному працівнику, який хоче, аби його професійні якості відповідали вимогам часу, потрібно знати і цікавитися цими новинками. Звісно, для цього існують курси підвищення кваліфікації медичних працівників, які, однак потребують як додаткових фінансових затрат, так і відриву спеціаліста від безпосереднього місця роботи. Та й самих лише курсів нині вже недостатньо для того, аби, як-то кажуть, тримати руку на пульсі тих новітніх технологій, які з’являються в світовій медицині.
Спілкуючись із медиками і проаналізувавши їх звернення з цього приводу, Володимир Михайлович Литвин організував кращих фахівців із провідних наукових інститутів Національної Академії медичних наук України, які приїхали поділитися своїми знаннями щодо новітніх технологій у медицині з лікарями нашого міста та району, а також — сусідніх Ємільчинського, Баранівського та Червоноармійського районів.
Для лекцій були обрані ті питання, які визначили як найбільш актуальні, безпосередньо самі медичні працівники цих регіонів. Зокрема, мова йшла про захворювання, викликані наслідками аварії на ЧАЕС, лікування цукрового діабету та захворювань щитовидної залози, «професійних» захворювань під час роботи на шкідливих виробництвах, а також обговорювалися питання біоетики в медицині.
Крім практикуючих лікарів, у цих заняттях взяли участь також викладачі та студенти старших курсів медичного коледжу.
Особливу зацікавленість у слухачів семінару викликав майстер-клас із питань лікування та діагностики органів дихання — під час роботи семінару було проаналізовано та проконсультовано диспансерну групу хворих на професійні захворювання і визначено тих, кого потрібно далі дообстежувати та лікувати в наукових інститутах Національної Академії медичних наук України.
Крім того, завдяки сприянню нашого земляка Володимира Литвина, який є академіком Національної Академії медичних наук України, укладено угоду між Новоград-Волинським міськрайТМО, Новоград-Волинським медичним коледжем та провідними державними науковими інститутами Національної Академії медичних наук України про подальшу співпрацю щодо підвищення кваліфікації медичних працівників та викладачів коледжу, а також можливості додаткового дообстеження та консультацій провідних фахівців жителів нашого регіону.
Варто також відмітити, що такий семінар у Новограді-Волинському проводиться вперше, і він дасть можливість не тільки підвищити фаховий рівень лікарів та викладачів, а й дозволить підвищити рівень акредитації нашого навчального закладу та в перспективі готувати бакалаврів медицини.
На закінчення семінару від імені усіх присутніх медиків виступила районний педіатр Червоноармійського району Ліана Аркадіївна Левицька, яка подякувала столичним фахівцям та Володимиру Литвину за надану можливість послухати дуже цікаві та актуальні лекції і підвищити таким чином свій професійний рівень усім учасникам семінару.
У ході семінару ми поцікавилися також враженнями від його роботи у завідуючого профілактичним відділенням Новоград-Волинського міськрайТМО, проф­патолога Юрія Дебіча, який зазначив:
— Щиро вдячний нашому земляку Володимиру Михайловичу Литвину за те, що цей семінар дозволив нам підвищити свій професійний рівень. Особливо це стосується лекцій із питань професійних патологій медичних працівників, яких у нашому місті та районі майже 2 тисячі. Наголошувалося на тенденції росту таких захворювань, як туберкульоз, СНІД, гепатити — все це було детально розглянуто і обговорено та акцентувалася увага на важливості медичних оглядів жителів регіону та медиків зокрема. Особлива вдячність— за можливість продовжувати цю співпрацю і дообстежувати наших пацієнтів, при потребі, у Києві.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА