Ми всі родом з гімназії

Ми всі родом з гімназії

\"МиСаме так, не дивуйтесь, але ці слова цього року стали ключовими для першого навчального закладу нового типу в місті Новограді-Волинському — Новоград-Волинського навчально-виховного комплексу «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня». І хоча назва цього закладу протягом 21 року існування з певних причин час від часу змінювалась, але ключовим залишалося слово «гімназія». 19 жовтня нам виповнився 21 рік. Багато це чи мало? Якщо брати життєвий шлях людини, то це період зрілості, виважених кроків у професії. Якщо для установи, то це, мабуть, тільки початок довгого шляху до успіху у своїй сфері діяльності. І як добре, що цей початок є успішним. 2011-2012 навчальний рік знову засвідчив, що шлях, вибраний у далекому 1991, є абсолютно вірним. Про це свідчать і серйозні здобутки вчительських та учнівських колективів.
На міську педагогічну виставку «Інноваційні педагогічні технології в начально-виховному процесі-2012» було представлено 23 творчі доробки педагогічних представників НВК (у минулому році — 20), 7 робіт було відібрано для представлення освіти Новограда-Волинського на обласній виставці передового педагогічного досвіду «Сучасна освіта Житомирщини-2012» (Шевчук О.П., Осадчук Г.Г., Савчук Т.А., Ломова В.В., Яценко В.М., Габелко О.Є., Габелко О.В., Лісова М.С., Пастушенко О.В.).
Гімназисти досить успішно виступили на Всеукраїнській олімпіаді з базових дисциплін (15 призерів у ІІІ етапі Всеукраїнських предметних олімпіад підготували вчителі Вітренко В.В., Тапал Н.В., Гуцул Т.П., Євтушина М.О., Савчук Т.А., Василюк А.М., Лук’янчук Т.Д., Поліщук Н.О., Лісова М.С. та 52 — у ІІ етапі, вчителі Осадчук Г.Г., Чумак О.В., Остапчук Г.С., Юрченко О.М., Антипчук Л.А., Яценко В.М., Коптійчук О.П., Андрійчук Л.М., Скуратовська Л.І., Габелко О.В., Габелко О.Є., Опанасюк Л.Ф., Кучинська В.Г.), Міжнародній математичній олімпіаді «Кенгуру» (154 учасники), Всеукраїнському фізичному конкурсі «Левеня» (31 учасник), Всеукраїнському природничому конкурсі «Колосок» (76 учасників), Всеукраїнському конкурсі знавців інформатики «Бобреня» (9 учасників), Міжнародній грі-конкурсі «Русьский медвежонок-2012» (50 учасників).
Наполеглива праця вісьмох гімназистів навчально-виховного комплексу була відзначена грошовими преміями на святковому заході, який був організований у міському Палаці культури на підтримку молодих талантів регіональним Благодійним фондом «Майбутнє Полісся» під керівництвом Івана Володимировича Литвина.
На базі навчального закладу у 2011-2012 навчальному році працювало п’ять відділень міської школи «Обдарована дитина».
Відновлено традицію проведення тижнів наук та позакласного проведення тижня «Методичної майстерності», на якому досвідчені вчителі діляться своїми методичними здобутками із молодшими колегами. А ось скупі слова статистики, які є певним підсумком результативності роботи за 21 рік: видано атестатів — 983, свідоцтв — 1414, медалей — 166 (з них срібних — 68, золотих — 98).
\"МиА на урочистій лінійці, присвяченій 21-ій річниці від дня заснування гімназії, заступник начальника управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Т.В.Ващук вручила директору НВК свідоцтво про те, що НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня» є дійсним членом Асоціацій «Відроджені гімназії України».
А як це все починалося? І чому саме 19 жовтня стало нашим днем народження? Давайте згадаємо далекий 1811 рік. Околиця Петербурга. Царське Село. Організовувались перші ліцеї для дітей дрібнопомісних власників. Серед абітурієнтів був ще нікому невідомий хлопчик Саша Пушкін. За протекцією дядька був зарахований до складу ліцеїстів.
І ось у прекрасну пору золотої осені, 19 жовтня 1811 року, 30 юнаків сіли за парти Царськосельського ліцею. І щорічно відзначали цей день, як день початку своєї великої дружби, яку пронесли через своє життя, йдучи різними життєвими шляхами. Але той ліберальний дух, який панував у стінах цього закладу, став першим поштовхом до бажання проявити себе, свої здібності, виховати активну громадську позицію, досягти ідеалів рівності для всіх громадян. Формуванню цих якостей сприяв весь педагогічний колектив закладу, який навчав своїх вихованців не лише гуманітарних наук, а й кращих рис людини. І невипадково довгі роки ліцеїсти намагалися підтримувати ці традиції, свою дружбу, тримати в полі зору своїх однокласників. І традиційно намагалися віддати своїх дітей до цього навчального закладу.
Вдумайтесь, минуло 200 років, а їх ідеї збережені у суспільстві. Пройшли через багато буремних років і знайшли своє продовження у кращих навчальних закладах, бо ніколи не застаріють принципи рівності, справедливості, добра, миру, краси, гармонії, творіння, які сьогодні проголошені девізом нашого навчального закладу — Новоград-Волинського навчально-виховного комплексу «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня».
Н.ШЛАПАК, НВК «Гімназія імені Лесі Українки-школа І ступеня»