Потрапили у ДТП? Перші кроки, щоб не стати «цапом відбувайлом»

Потрапили у ДТП? Перші кроки, щоб не стати «цапом відбувайлом»

Я декілька разів ставав учасником ДТП і кожного разу припускався дрібних помилок при його оформленні, а потім виникали складнощі з відшкодуванням збитків. Тому прошу Вас пояснити, як повинен діяти водій у випадку ДТП? Переконаний, що дана інформація буде корисна і допоможе водіям.
І.ГАВРИЛЮК, м.Новоград-Волинський


\"ПотрапилиНа запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
— За вікном вже листопад, незабаром засніжить, а цей період, на жаль, традиційно характеризується різким збільшенням кількості дорожньо-транспортних пригод, оскільки водії та їх автомобілі не завжди готові до зимового періоду.
Тому дане питання є досить актуальним. Часто у публікаціях, що стосуються цієї теми, надається велика кількість порад. На жаль, у стресовій ситуації, в якій перебуває водій після ДТП, він, зазвичай, їх просто забуває.
А тому в даному випадку слід, у першу чергу, керуватися «настільною книгою», яка повинна бути в кожному автомобілі, — Правилами дорожнього руху України (далі — Правила). Так, пункт 2.10 Правил передбачає, що у разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов’язаний:

  1. негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

  2. увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки;

  3. не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

  4. вжити можливих заходів для надання першої медичної допомоги потерпілим, викликати карету швидкої медичної допомоги, а якщо це неможливо, то звернутися за допомогою до присутніх і відправити потерпілих до лікувального закладу;

  5. у разі неможливості виконати дії, перелічені в підпункті «4» пункту 2.10 Правил, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред’явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;

  6. повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи підрозділ міліції, записати прізвища та адреси очевидців, чекати на прибуття працівників міліції;

  7. вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об’їзд місця пригоди;

  8. до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).


У відповідності до п.2.11. Правил, якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди третім особам, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста Державтоінспекції або в орган чи підрозділ міліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.
Особисто я пропоную Вам з обережністю підходити до «легкого шляху вирішення проблем» та за наявності будь-яких розбіжностей або суперечок викликати працівників ДАІ і не від’їжджати з місця ДТП до з’ясування ситуації. Зафіксований ДАІ факт настання ДТП, Вам буде необхідний для компенсації збитків третій особі внаслідок ДТП від страхової компанії або вирішення будь-яких суперечок у суді.
У жодному разі не вживайте алкогольних напоїв або медичних препаратів, що не входять до автоаптечки, або не були прописані Вам лікарем та не забороняються при керуванні автомобілем до приїзду та фіксації дорожньо-транспортної пригоди дорожньою автоінспекцією. Хоча чекати співробітників ДАІ можна довго, не переміщуйте транспортні засоби та предмети, що стосуються події. Уважно дивіться на протоколи та схеми, що складає інспектор, та у випадку неточностей вказуйте на це у протоколі, а у разі сумнівів пишіть, що Ви не згодні з викладеною у протоколі інформацією. Якщо є свідки аварії, то наполягайте, щоб їхні пояснення були враховані інспектором, та візьміть їхні координати. Зробіть максимальну кількість фотографій на місці ДТП, зверніть увагу при фотофіксації на положення автомобілів щодо дороги, один відносно одного, гальмівний шлях, пошкодження автомобілів та їхній технічний стан.
Обов’язково обміняйтеся контактами з іншими учасниками ДТП та зафіксуйте у себе номер поліса та страхові компанії, в яких вони застраховані. Також запишіть назву й адресу підрозділу ДАІ та П.І.Б. (номер значка, контакти) співробітників, які оформляють ДТП.
Співробітники ДАІ, які оформляють ДТП, зобов’язані скласти наступні документи:

  1. протокол огляду місця ДТП;

  2. схему ДТП;

  3. довідку про ДТП із описом пошкоджень транспортних засобів.


Також важливо пам’ятати, що у відповідності до п. 33.1.4. Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», водій транспортного засобу, причетний до такої пригоди, зобов’язаний невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів із дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, то він має підтвердити це документально.
Знаючи свої права та неухильно дотримуючись обов’язків під час дорожньо-транспортної пригоди, водій підвищує шанси убезпечити себе від подальших неприємностей.