Хроніка 6/2021

НА КУПІВЛІ КВАРТИРИ ДЛЯ ДИТИНИ-СИРОТИ «ЗАРОБИЛИ» ПОНАД 150 ТИС. ГРН
Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням щодо зловживань під час придбання за бюджетні кошти квартири за цільовою Програмою забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.
За погодженням із процесуальним прокурором трьом особам повідомлено про підозру в скоєнні кримінальних правопорушень. А саме: колишній посадовиці Департаменту Новоград-Волинської міськради — у розтраті бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою (ч.3 ст.191 КК України), директорці експертного підприємства — у зловживанні повноваженнями особи, яка надає публічні послуги (ч.1 ст.365-2 КК України) та жителю Києва — у привласненні бюджетних коштів, за попередньою змовою (ч.3 ст.191 КК України).
За даними слідства, маючи злочинний умисел щодо заволодіння бюджетними коштами, у конкурсі з придбання житла для соціально незахищеної категорії дітей, який проводила Новоград-Волинська міськрада у 2017 році, узяв участь 25-річний житель Києва, запропонувавши свою однокімнатну квартиру.
Задля реалізації такого умислу, за попередньою змовою з посадовицею Департаменту міськради — головою засідання робочої групи, він запропонував придбати житло за завищеною ціною — 440 тис. грн, хоча, відповідно до проведеної під час розслідування експертизи, вартість квартири становить 288 тис. грн.
Чиновниця, зловживаючи службовим становищем, порушила принцип максимальної ефективності й результативності та умисно не вжила заходів для встановлення ринкової вартості пропозиції і її відхилення, унаслідок чого таку пропозицію визначено переможцем конкурсу. Аби приховати злочинні дії, ділок звернувся до директорки експертного приватного підприємства, яка оцінила квартиру не відповідно до її реальної вартості, а на потрібну йому суму — понад 450 тис. грн.
Унаслідок незаконних махінацій з ціною за однокімнатну квартиру для дитини-сироти із бюджету перераховано 440 тис. грн. Таким чином чиновницею допущено розтрату понад 150 тис. грн бюджетних коштів, які були привласнені переможцем конкурсу.
Досудове розслідування, яке проводить Новоград-Волинський райвідділ поліції, триває.
За клопотанням прокуратури, на нерухомість двох підозрюваних — квартири — судом накладено арешт, стосовного третього — перебуває на розгляді в суді.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

ПОДАТКІВЦЯ ОБВИНУВАЧУЮТЬ У ПРОДАЖУ СЛУЖБОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ З ОБМЕЖЕНИМ ДОСТУПОМ
Житомирською обласною прокуратурою, у межах процесуального керівництва, скеровано до суду обвинувальний акт за фактом скоєння податківцем несанкціонованих дій з інформацією з обмеженим доступом, яка оброблюється в автоматизованих системах, та несанкціонованого збуту такої інформації, вчиненого повторно (ч.3 ст.362, ч.2 ст.361-2 КК України).
Досудовим слідством установлено, що працівник територіального відділу Державної податкової служби в області, маючи доступ до автоматизованих систем ДПС України, здійснював несанкціоноване копіювання інформації, яку збував за грошову винагороду зацікавленим особам. Такі протиправні дії, скоєні протягом минулого року, призвели до витоку службової інформації з обмеженим доступом.
Під час чергового збуту інформації податківця затримано 05.10.2020 р. у Бердичеві на одній із центральних вулиць. Викрито зловмисника, завдяки спільним діям обласної прокуратури, територіального управління Державного бюро розслідування, що в місті Хмельницькому, за оперативного супроводу УСБУ в області.
Відповідно до ч.1 ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури