Подорож до Німеччини

Подорож до Німеччини

Нещодавно відбулася традиційна подорож 16 старшокласників міської гімназії імені Лесі Українки під керівництвом трьох вчителів до своїх однолітків у місто Візентайд, що в Баварії. Цього року серед міських гімназистів також були учні ЗОШ №2 і колегіума.
У програмі перебування було не лише відвідування міст Вюрцбурга, Кітцінгена, Нюрнберга, але й робота над тематичним проектом, запропонованим німецькою гімназією: «Сліди наших недавніх сусідів — євреїв та американців». Німецькі та українські учні спільно вивчали особливості розвитку німецького суспільства в ХХ столітті до приходу нацистів до влади, у період панування в Німеччині гітлерівського ладу і відновлення Німеччини після Другої світової війни. Старшокласники відвідали старе єврейське кладовище в місті Герольцгофен, де побачили також надгробки діда і баби відомого американського політичного діяча Генрі Кіссінджера. У місті Вюрцбурзі стали гостями побудованого 10 років тому на кошти німецької громади будинку «Шалом, Європа», де зустріли також наших земляків з міста Новограда-Волинського.
У Нюрнберзі відвідали Німецький історичний музей і «Юденфіртель» — квартал, де мешкали до нацистської влади переважно німецькі євреї різних професій і роду занять: адвокати і торговці, підприємці і службовці банків. Окрім того, у Вюрцбурзі і Кітцінгені, де після війни мешкало ще п’ять років тому понад 25 тисяч американських військовослужбовців та членів їхніх сімей, значний інтерес викликали дії місцевої влади щодо збереження і використання залишеної інфраструктури. Також були спільні екскурсії на підприємства і в національний природний парк Штайгервальд, в історичні середньовічні міста Пріксенштадт і Фольках, що стали прикладом того, як потрібно ставитися до збереження пам’ятників старовини, культурного надбання і природи.
Незважаючи на обмаль часу, учні і вчителі мали змогу зустрітися з нашими земляками з Новограда-Волинського та з України і спілкувалися з ними. Делегація українських гімназистів була прийнята бургомістром Візентайда паном Кнаєром, а під час прощального вечора українські гімназисти підготували невеликий концерт, який схвально зустріли присутні німецькі учні і їх батьки — адже усі ці дні наші гімназисти мешкали в німецьких родинах, що також сприяло кращому вивченню німецької мови. Також учні спільно працювали над створенням і правильним літературним оформленням розмовних тем і ситуацій, які вивчаються в українських школах.
А ось деякі думки наших старшокласників після відвідин Німеччини.
Шаталова Інга, 9 клас. «Німецька гімназія вразила мене сучасним обладнанням своїх кабінетів, зокрема фізики, біології і хімії. Там створені умови для проведення різних дослідів та експериментів, є багато сучасної літератури».
Білявський Руслан, 11 клас: «За той час, що я провів у Німеччині, яку я відвідав уже двічі, багато дізнався про єврейську історію і культуру. Мені дуже сподобався культурний центр «Шалом, Європа» у Вюрцбурзі. Хочу відмітити і побутові умови проживання в німецькій родині, де я мешкав, привітність членів родини, які цікаво організували моє дозвілля».
Седлецька Яна, яка втретє відвідала Німеччину в рамках міжнародного учнівського обміну: «Я залишаюсь у захваті від Німеччини як країни загалом. Ця подорож допомогла мені не тільки удосконалити мої знання з німецької мови, а й дала незабутні враження та досвід у спілкуванні, допомогла зустріти нових друзів. Я дуже вдячна родині, в якої я мешкала, яка ставилася до мене так, ніби я була їх рідною дитиною, аби я почувалася комфортно. На жаль, я у цьому році випускниця, але мрію в подальшому ще раз приїхати до своїх німецьких друзів».
Потрібно відмітити добру професійну роботу щодо здійснення проекту цього року вчителів Мартіни Шенк, Вольфа-Дітера Гуча, Ульріха Ванцена, Райнгольда Розеля. Відвідання українськими гімназистами Німеччини висвітлювалося також німецькими газетами. У квітні наступного року очікується, як завжди, візит німецької делегації вчителів та учнів до Новограда-Волинського.
Валентин ВІТРЕНКО, керівник проекту міжнародного обміну, вчитель німецької мови