Новоград засипало подвійною нормою снігу

Новоград засипало подвійною нормою снігу

\"НовоградЧерез негоду сталося знеструмлення 577 населених пунктів… У Києві снігопад повалив майже 400 дерев, затопило станцію метро… Півтисячі киян травмувалося через ожеледицю та бурульки… Чорнобиль через негоду залишився без електропостачання… Сніг обвалив дах школи-інтернату на Черкащині… Одесу 12 грудня заливало дощем, подекуди калюжі сягали півметра, що ускладнювало проїзд на дорогах… Такими і подібними повідомленнями рясніють ЗМІ останніми днями.
Як повідомляє прес-служба МНС, через спрацьовування систем захисту ліній електропередач, внаслідок несприятливих погодних умов, знеструмлено 304 населені пункти у Київській області, 226 — у Житомирській, 42 — у Вінницькій, 2 — у Кіровоградській і 3 — в Черкаській областях. Західноукраїнські траси виявилися заблокованими через неймовірні снігопади. У Вінницькій області через великі снігопади тисячі дітей не можуть потрапити до школи.
АВТОБУСИ В СЕЛА ЇЗДЯТЬ, ХЛІБ ТАКОЖ ПРИВОЗЯТЬ
Щодо Новоград-Волинщини, то за повідомленням Ганни ДЕНЕЖ, начальника місцевої метеостанції, з 3 по 13 грудня в нашому регіоні кількість опадів у вигляді снігу склала 43 мм, а висота снігового покриву — 35 см. Як зазначає метеоролог, це більш, ніж удвічі за норму. А з 14 по 17 грудня йде зниження температури. Вночі вона сягатиме від 12 до 17 нижче нуля, вдень — -5-10 С. Проте після 17 грудня очікується підвищення: вночі — -4-10 морозу, вдень — -1-6 С.
Ситуація ж на Новоград-Волинщині, поки що більш-менш стабільна. Як стверджують у прес-службі Новоград-Волинської райдержадміністрації, дороги до сіл Новоград-Волинського району в прийнятному стані, автобуси ходять у всі села, найнеобхідніші продукти, зокрема хліб, довозяться вчасно.
Як повідомив Василь ЛЕНЬ, начальник управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради, на даний час техніка, спрямована на прибирання міста, працює практично цілодобово. Коли — до п’яти, коли — до семи одиниць.
«Розуміємо, що цього недостатньо. Але потрібно зважати на наші реалії. Проте в першу чергу, чистимо ті вулиці і провулки, якими курсують пасажирські автобуси і транспорт із продуктами. Але, якщо снігопади продовжаться із такою інтенсивністю, то подолати снігову стихію буде набагато складніше», — констатував Василь Олексійович.
НЕВДОВЗІ СНІГ МАЄ ВЩУХНУТИ
\"НовоградСиноптики прогнозують, що за кілька днів сніг у країні втихне. Загалом на період новорічних свят на території України різкого похолодання не передбачається. Можливе похолодання в центральних областях і на півночі України, температура може опуститися до -10 градусів. Останній тиждень грудня буде теплішим, у порівнянні з погодою в ці дні в минулому році.
З 24 по 27 грудня в північних і східних областях України температура буде близько -1-5 градусів нижче нуля, а на півдні країни очікується плюсова температура, близько 0..+4.
25 і 26 грудня пройдуть сильні снігопади по всій території країни. З 28 по 30 грудня буде незначне похолодання по всій території України. У північних, центральних і східних областях температура очікується на рівні -4-10 С, на заході — до -1-6 морозу, у південних регіонах і в Криму температура опуститься максимум до -5 С нижче нуля.
У новорічну ніч, 31-го грудня, на більшій частині України температурні показники будуть близькі до нуля. Очікуються опади у вигляді мокрого снігу. Перший тиждень нового року принесе різке похолодання для жителів України. З 2 по 7 січня температура в північних і центральних областях становитиме -8-13 градусів нижче нуля, на сході температура опуститься рекордно низько — до -15-20 С, на заході та півдні України температурні показники складуть -4-8 С.
В окремих районах сходу і півночі України в різдвяні дні, 6 січня, можливі сильні морози до -20-23 С. У цей час на решті території країни очікується погода без опадів, і лише в західних регіонах України очікуються сильні снігопади. З 8 січня по всій території країни передбачається потепління.
Микола МАРУСЯК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА