«Державному виконавцю треба мати професійну хватку»

«Державному виконавцю треба мати професійну хватку»

Одне з наймолодших професійних свят, встановлене у 2009 році Указом Президента Віктора Ющенка, — День працівника державної виконавчої служби — відзначається в Україні щорічно 17 грудня. Власне і сама професія у такому формулюванні, як існує нині, відносно молода — Закон України «Про державну виконавчу службу» був ухвалений Верховною Радою 24 березня 1998 року.
Головне завдання державних виконавців — забезпечення своєчасного, повного і неупередженого виконання рішень, передбачених законом. Зайве говорити, що така робота — надзвичайно непроста. З її особливостей і починаємо нашу розмову з начальником відділу державної виконавчої служби Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції Віктором МАРЧЕВСЬКИМ, який перебуває на цій посаді вже 8 років.

— У статті 124 Конституції України зазначено, що судові рішення ухвалюються іменем України та є обов’язковими до виконання на всій території України. Добре, коли рішення, що набрало законної сили, виконується добровільно, але на практиці часто трапляється так, що необхідно застосовувати примусове виконання рішень. Тож робота державного виконавця є достатньо складною. Адже вона постійно пов’язана з гострими конфліктними ситуаціями — вилученням і позбавленням боржників майна, виселенням громадян, арештом рахунків у банках боржників, розв’язанням корпоративних спорів, — вводить у курс справи Віктор Іванович.
— І скільки ж різного роду фінансових спорів доводиться врегульовувати працівникам вашого відділу, приміром, за рік?
— Незважаючи на всю складність, відділ державної виконавчої служби Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції щорічно має високі показники в роботі. За 11 місяців цього року до відділу на виконання надійшло 11278 виконавчих документів на суму майже 83 млн. грн. Відмовлено у відкритті 2488 виконавчих документів на суму трохи більше 19 млн. грн. За даний період, із урахуванням залишку минулого року, перебувало на виконанні 14059 виконавчих документів на суму понад 119 млн. грн. Завершено 9366 виконавчих проваджень на суму близько 64 млн.грн.
Будь-який керівник сильний своїм колективомВтім, фактичні стягнення становлять трохи більше 8 мільйонів гривень. Така різниця значною мірою пов’язана з тим, що в місті і районі є чимало підприємств, які не займаються фінансово-господарською діяльністю, не мають майна і коштів. Тобто, виконавчою службою проведена вся необхідна робота, передбачена законодавством, але з боржника, як кажуть, нічого взяти.
— Які найбільш розповсюджені категорії боржників?
— Найбільшу частку складають постанови ДАІ. Трапляється, що порушник Правил дорожнього руху, сплативши штраф вчасно, не пред’явив квитанцію у ДАІ у відведений термін. Тоді на виконання ВДВС направляється постанова про стягнення штрафу в подвійному розмірі.
Друга за величиною проблемна категорія — аліментні зобов’язання. Зараз на виконанні перебуває близько двох тисяч справ про стягнення аліментів. Чимало виконавчих проваджень стосуються стягнень із приватних підприємців на користь Пенсійного фонду й ОДПІ, також — боржники за комунальні послуги.
— Чим загрожує боржнику злісне невиконання фінансових зобов’язань?
— Спочатку йому направляється постанова про відкриття виконавчого провадження і надається можливість добровільно виконати рішення протягом семи днів. Тобто, можна просто сплатити суму боргу. Якщо ж ні, то починається примусове виконання рішення. По-перше, нараховується 10% виконавчого збору від суми стягнення (у цьому році такого збору стягнуто понад 620 тисяч гривень, також 73,5 тисячі — витрат виконавчого провадження). По-друге, перевіряється майновий стан боржника, його місце роботи. При наявності майна, воно підлягає опису, оцінці й направляється на реалізацію. Якщо є місце роботи (або ж боржник пенсіонер), то примусові стягнення в рахунок боргу можуть складати 20% від заробітної плати (пенсії).
— В якому випадку боржник ризикує залишитися навіть без житла, яке буде реалізовано на користь погашення боргу?
— Якщо сума боргу (неважливо, за що саме) перевищує 10 мінімальних заробітних плат (зараз це трохи більше 11 тисяч гривень), то тоді державний виконавець має право описати квартиру (будинок) і звернутися до торгуючої організації з метою її продажу.
— Це в теорії чи дійсно траплялися такі випадки?
— У цьому році в Новограді-Волинському реалізовано 4-кімнатну квартиру за 160 тисяч гривень для погашення банківського кредиту.
— Що, крім майна, втрачає у такому випадку злісний боржник?
— З отриманої різниці (виручені кошти мінус сума боргу) відраховується 10% виконавчого збору, витрати на виконавче провадження (зокрема, на оцінку квартири), до 15% від оціночної вартості бере торгуюча організація. Ми вже підраховували, що боржник у такому разі втрачає приблизно половину від різниці між вартістю майна й сумою боргу. Тут є ще один важливий момент. Державний виконавець у разі, якщо квартиру (будинок) не вдається реалізувати, має право двічі її переоцінити. Перший раз зменшити оціночну вартість на 30%, другий раз — до 50%.
— Якими якостями, на вашу думку, повинен володіти державний виконавець, адже, як бачимо, робота ще й психологічно непроста?
— Насамперед, працівник виконавчої служби повинен бути юридично освіченим. До того ж, як кажуть, мати професійну хватку.
Заступник начальника ВДВС Надія ЗобнінаВласне, до труднощів варто віднести ще й той факт, що наш відділ зовсім не забезпечений транспортом. Щоправда, в цьому питанні допомагають міліція, податкова, Пенсійний фонд, які зацікавлені у поверненні боргу боржниками.
— Будь-який керівник сильний своїм колективом…
— Дійсно, запорукою досягнення високих показників, успішного здійснення покладених на відділ завдань є колектив. Віддані своїй роботі, мають високий професіоналізм — заступники начальника відділу Н.А.Зобніна та О.І.Шлапак, головний державний виконавець Л.М.Титорчук, які працюють з моменту створення відділу і працювали ще судовими виконавцями (утворення державної виконавчої служби у системі Міністерства юстиції України стало заміною існуючого раніше інституту судових виконавців).
Понад 10 років у відділі — провідний спеціаліст Т.П.Капустинська і старший державний виконавець М.А.Шевчук, котрі передають свої знання і досвід колегам.
Високі стабільні показники мають головний державний виконавець Л.А.Кошман, старші державні виконавці В.М.Новохатько, О.Б.Кулик, С.М.Недашківська, Я.П.Пастушок, І.В.Мальцев, державні виконавці В.В.Корнійчук, Ю.С.Жигадло, М.В.Федорчук, В.М.Сущук, В.В.Козлов.
Сумлінні і відповідальні секретар керівника А.М.Кухарчук, оператор комп’ютерного набору В.В.Груздюк, діловоди О.Л.Возняк, Л.С.Гвоздік, Н.Б.Савчук, технічний працівник Л.І.Ромашевська.
Вітаю колег із професійним святом. Бажаю міцного здоров’я, родинного щастя, радості і благополуччя.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА