«Нам сьогодні легко керувати районом, бо в нас є гроші»

«Нам сьогодні легко керувати районом, бо в нас є гроші»

Такі слова прозвучали у виступі голови РДА Сергія ЛАВРЕНЮКА під час урочистого відкриття відремонтованого Будинку культури в селі Дідовичі. «У 2012 році, завдяки зусиллям Володимира Литвина, на соціально-економічний розвиток Новоград-Волинського району було спрямовано 18 млн. грн. — усі освоєні. Цей об’єкт — перша ластівка в цьому році. Починаючи з 16 січня, чекаємо вас, Володимире Михайловичу, у будь-який день на урочисте відкриття Будинку культури в Орепах, який відновлено після пожежі», — перебуваючи у піднесеному настрої, звітував про здобутки голова РДА.
У Дідовичах 13 число, всупереч забобонам, видалося святковим. Саме 13 січня, у неділю, там відкривали відремонтований Будинок культури, на що було витрачено 300 тисяч бюджетних коштів. Актова зала ледве вмістила всіх бажаючих побувати на цьому дійстві. Довелося доставляти стільці, але й таких дій виявилося недостатньо — у проході під стіною, стоячи, вишикувалося з півтора десятка осіб. Присутні з неприхованою радістю оглядали оновлене приміщення, прикрашене з нагоди відкриття кольоровими кульками.
Сільський голова Тамара МОСІЙЧУК висловила вдячність депутату Верховної Ради України Володимиру Литвину та керівництву району за допомогу, яку сільська рада отримувала впродовж останніх років. За рахунок чого вдалося покращити інфраструктуру в селах Дідовичі і Борисівка. Водночас, користуючись нагодою, Тамара Володимирівна звернулася за подальшою підтримкою, адже відремонтовані зсередини кімнати Будинку культури потребують опалення, будівля — оздоблення фасаду, а село в цілому — дитячого садка, освітлення вулиць, якісних доріг, водозабезпечення тощо.
Певно, не в останню чергу відсутність вищезгаданих благ цивілізації призводить до того, що населення сіл невпинно скорочується. Приміром, на території Дідовицької сільської ради нині проживає всього 870 чоловік. За минулий рік було зареєстровано 11 новонароджених, тоді як померлих — 24…
«Ми все далі зробимо, — оптимістично завірив Володимир ЛИТВИН і відверто додав. — Якщо мова заходить про село, про батьків, то ви розумієте, що це для мене значить. Тим більше, що сьогодні (13 січня — прим. автора) — день народження в моєї матері. А в нас у сім’ї дні народження батьків, Різдво і Великдень — це найбільші свята. Переконаний, що все хороше, що в нас є, це від батьків. А все погане — це те, чого ми набралися, будучи відірваними від батьківського обійстя».
Говорячи про справи державні, екс-спікер, а нині депутат Верховної Ради, зазначив таке: «Мені пропонували посаду віце-прем’єра. Відмовився, бо що я в такому разі скажу людям? Вони мене підтримали, і я не можу відвернутися й піти від них… У бюджеті на цей рік вдалося «вибити» 30 млн. грн. на соціально-економічний розвиток Новоград-Волинського району, 50 млн. грн. — на місто, по 25 мільйонів мають отримати ще три райони виборчого округу».
«Зараз треба докласти зусиль, щоб ці гроші реально надійшли й були освоєні. Щоб отримали ці кошти там, де потрібно, і не в останню чергу — там, де підтримали мене», — підкреслив Литвин. До слова, у селі Борисівка підтримка його кандидатури на останніх парламентських виборах склала 90%, у Дідовичах — 80%. Такі дані озвучила сільський голова Тамара Мосійчук.
Музичний супровід святу організували аматорські колективи, що діють у згаданих селах. Під новенький баян — подарунок від Литвина — вони виконали і різдвяні, і душевні, і веселі пісні. Насамкінець урочистої частини нагородили подякою директора ПП «Спецпромпостач-Житомир» Валерія Дідуха — керівника підрядної організації, що виконала роботи, а Володимиру Литвину за добрі справи вручили ікону Святого Володимира.
У кімнатці, яка в оновленому приміщенні відведена під бібліотеку, відбулася нетривала прес-конференція для представників місцевих ЗМІ. Пропонуємо ключові тези із відповідей Володимира Литвина.
Про призначення головою комітету з питань національної безпеки та оборони: «Сьогодні будь-яку проблему в державі можна підвести під проблему національної безпеки».
Про стан автошляхів, капітально відремонтованих під Євро-2012, які вже зараз починають «сипатися»: «Я стурбований тим, що підрозділи, які займаються обслуговуванням доріг, знаходяться на межі розвалу. А відповідним посадовцям із Києва не завжди видно нехлюйське ставлення до обслуговування доріг. З цього приводу робитиму депутатський запит, бо до деяких сіл, вже не кажучи про магістральні автошляхи, у нас не дороги, а напрямки».
Про подальше фінансування будівництва хірургічного комплексу в Новограді-Волинському: «Пробиваючи 50 млн. грн. із держбюджету на розвиток міста в цьому році, ми виходили з того, що 20-25 мільйонів повинно бути спрямовано на будівництво хірургічного комплексу. Тепер треба проводити роботу тут, аби ці кошти надійшли й були освоєні. У минулому році під цей проект було передбачено 7 млн., але довго проводилися підготовчі роботи. Зараз не готовий відповісти, чи всі вони освоєні, адже були побоювання, що, можливо, треба буде переадресувати частину коштів на придбання обладнання».
Про різницю між передбаченими й освоєними коштами: «Мене хвилює позиція Кабміну, який запевняє, що все проплачено. Але, зокрема, по 65 виборчому округу має місце понад 17 мільйонів кредиторської заборгованості. На суму 7 млн. фінансування ще й не розпочалося».
Про роботу новообраної Верховної Ради: «Немає чого оцінювати. Роботи не було й немає. Але зросла кількість комітетів, на 50% зросла кількість керівного складу у комітетах. Представники політичних фракцій думають, що ніхто нічого не розуміє й не бачить, облаштовують свої справи. Починається процес розподілу сфер впливу».
Про депутатське об’єднання «Майбутнє Полісся»: «Зараз ведуться перемовини щодо створення депутатського об’єднання «Майбутнє Полісся», щоб збіль­шити можливості для вирішення питань цього регіону. Плануємо залучити не тільки депутатів із Житомирської області, а й із Волинської, Рівненської областей. Очікуємо, що на пропозицію пристануть мінімум десятків зо два депутатів».
Про свій новорічно-різдвяний відпочинок: «На свята був із родиною у Карпатах, катався на лижах. На Новий рік сходили в ресторан, а Різдво святкували у номері, де проживали. Як завжди, коли з’являється справжній сніг, закінчуються канікули…»
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА