Спорт: недоотримання минулорічної державної субвенції компенсують із бюджету розвитку

Спорт: недоотримання минулорічної державної субвенції компенсують із бюджету розвитку

Можливо, саме цьому, на перший погляд, непримітному приміщенню судилося стати першим спортзалом майбутньої зірки важкої атлетикиНа початку цього року, під час прес-конференції за участю місцевих ЗМІ, депутат Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН висловив стурбованість тим фактом, що минулорічні субвенції, передбачені на соціально-економічний розвиток міста Новограда-Волинського, району та сусідніх районів, профінансовані не в повному обсязі. За його словами, загальна сума коштів, що так і не надійшли в регіон із держбюджету, склала 24 мільйони гривень. Приблизно десяту частину від озвученої цифри недоотримав Новоград-Волинський, стверджують у міській раді. Однією з галузей, яку це зачепило напряму, стала галузь спорту.
Такі пояснення газета «Звягель» отримала від місцевих чиновників щодо ситуації, яка склалася із будівництвом і ремонтом кількох спортивних залів, відкриття яких чекали ось-ось. Забив на сполох президент обласної федерації важкої атлетики, тренер-викладач Валерій Постіженко, який упродовж кількох років повернув із небуття розвиток важкої атлетики в місті. Під його керівництвом місцеві юні спортсмени швидко вийшли на лідируючі позиції в області і всерйоз заявили про свої наміри поборотися за призові місця на чемпіонатах України. Для подальшого прогресу важкої атлетики було передбачено відкриття двох спортивних залів (по вулиці Пушкіна, 44, та у підвалі будинку по вулиці Соборності, 7). Втім ремонтні роботи на об’єктах зависли у повітрі.
Колись у цьому підвалі збиралися наркомани. ­Тепер, якщо влада знайде волю і кошти, ­тренуватимуться спортсмени«На облаштування приміщення по вулиці Пушкіна, 44, було виділено 100 тисяч гривень субвенційних коштів. Цього виявилося замало, і тоді додали ще. Але трапилося так, що кошти, які місто мало отримати із держбюджету у грудні, не надійшли взагалі. Тож не було чим розраховуватися із підрядником», — пояснює причини призупинення робіт начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради Володимир ГАММА.
Водночас В.Гамма запевняє, що ремонт згаданого приміщення буде продовжено: «На ці потреби у поточному році мають бути спрямовані кошти з бюджету розвитку. Я сам зацікавлений, аби дані об’єкти — по вулицях Пушкіна, 44, Соборності, 7, Замковій, 7 (зал для занять вільною боротьбою), Шевченка, 33, — були завершені, адже вони знаходяться на балансі очолюваного мною управління. Також планується виділити кошти на ремонт приміщень ДЮСШ, що базується в Палаці культури».
«У лютому відбудеться сесія міської ради, на якій буде затверджено фінансовий розподіл бюджету розвитку. Те, що запланували, доведемо до кінця. І по обсягах, і по фінансах», — підтверджує сказане начальником профільного управління заступник міського голови Валентин КОСТЮК.
Із більшою впевненістю представники міської влади говорять про завершення робіт на об’єктах за адресами: вул.Пушкіна, 44, Замкова, 7, Шевченка, 33 (для занять ансамблю бального танцю «Грація»). Що ж до підвального приміщення по вул.Соборності, 7, то тут, як стверджують, у минулому році освоєно 20 тисяч гривень. Мова про подальше фінансування ремонтних робіт йтиме лише після того, як доведуть до ладу будівлю по вул.Пушкіна, 44.
До слова, у минулому році надходження до бюджету розвитку склали близько 9 мільйонів гривень, не менше, за підрахунками, має надійти й цьогоріч. Тож у міській раді запевняють, що буде можливість виділити кошти на об’єкти спортивно-культурної сфери. Водночас, як стверджують фахівці, у державі зараз склалася така ситуація, що не всіма коштами бюджету розвитку можна вільно розпоряджатися. Але у тренерів та їхніх вихованців, які чекають на нові спортивні зали, вочевидь, наразі немає інших варіантів, як сприйняти на віру слова чиновників і надіятися, що все обіцяне буде доведене до кінця.
Повертаючись до державних субвенцій, відзначимо, що упродовж цього року на розвиток галузі фізичної культури і спорту в місті очікують 2 мільйони гривень із держбюджету. Вже заплановано, що по одному мільйону спрямують на подальшу реконструкцію стадіону «Авангард» і будівлі Молодіжного центру. Якщо кошти надійдуть і з їхнім освоєнням не виникне проблем, то на центральному міському стадіоні збираються облаштувати два спортивних майданчики — за обома футбольними воротами. А в кошторис щодо Молодіжного центру спробують «втиснути» роботи з ремонту даху, оздоблення фасаду й налагодження котельні.
Разом із тим, говорячи про перспективи — поки що невідомо, наскільки вони близькі, — представники міської влади розмірковують над заміною паркану навколо стадіону «Авангард» (йдеться про ту його частину, що виходить на вулицю Житомирську), а також про встановлення табло.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА