Новоград у ополонці: ух... захоплює дух!

Новоград у ополонці: ух... захоплює дух!

\"НовоградЯк засвідчили хрещенські купання на Случі, моржів у Новограді стає дедалі більше. Хтось задовго готується і загартовується, інші стають екстремалами «одного дня» — ­занурюються в ополонку без будь-якої підготовки, але із вірою в душі. Так чи інакше, все більше людей прагнуть бути здоровими, а головне — до нас повернулася давня традиція, яку щороку ­чекають з нетерпінням.
Цього року, 19 січня, хрещенські морози виявилися «лояльними» до тих, хто на свято Водохреща вирішив скупатися у освячених водах. Приємно було побачити на берегах Случі натовпи людей — за нашою інформацією, масові купання на річці були організовані у п’яти мікрорайонах міста. Найбільшою завзятістю відзначилися прихожани Свято-Троїцького собору на «Світанку».
Тут, біля річки, участь у купаннях взяли сотні віруючих, у тому числі — священнослужителі храму. Слід відзначити активність та ініціативність настоятеля собору — протоієрея Валентина Мороза, котрий впроваджує і спільно з прихожанами реалізує змістовне проведення релігійних свят. Так було і цього разу, завдяки чому люди отримали багато вражень від святкового купання, ще й заряд бадьорого оптимізму.
\"НовоградЩороку біля ополонок зустрічаються як моржі «зі стажем», так і новачки-екстремали. Навіть ті, хто спробував відчуття лише одного разу, наступного року приходять по враження, ще й запрошують в ополонку рідних і друзів.

\"Новоград
\"Новоград
\"Новоград— Я загартовуюсь вже 34 роки, — розповів досвідчений морж Леонід, котрий аж ніяк не виглядає на свої… 69 років. — Ходжу босий по снігу, щодня обливаюся холодною водою з колодязя. Якось сусід побачив, то відра з переляку впустив! Відчуваю себе здоровим і бадьорим постійно, тому усім раджу — дуже хороша це справа.
— Ці враження неможливо передати, — поділився Володимир Андрусяк, він цього року «дебютував» у ополонці. — Таке відчуття, неначе у тіло одночасно встромили тисячі голок! А взагалі — це треба спробувати, бо словами не передати.
— Головне — розігрітися перед тим, як зануритися у крижану воду, — радить Ольга Паламарчук, її батько — морж із 20-літнім стажем, а вона прийшла вдруге. — Після того, як виходиш з води, — охоплює відчуття ейфорії. Я попросила у Бога здоров’я, зміцнила дух і зарядилася неабияким позитивом.
\"НовоградДо ополонок новоградці приходять цілими сім’ями, великими компаніями. Неодмінний атрибут — хороший настрій, «підкріплений» після пірнання гарячим чаєм чи глінтвейном. Також пірнальники смажили на берегах зимової річки шашлик і варили юшку. А ще усі запрошують охочих приєднатися до них наступного року.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА