Чим харчуватися, коли підвищився холестерин?

Здавши аналізи в поліклініці і вивчаючи потім їх результати в медичній картці, багато дівчат приходять у жах від однієї тільки згадки про те, що в їх крові виявлено якусь кількість холестерину. Дійсно, в даний час у засобах масової інформації про цю речовину згадують постійно, причому, найчастіше при некомпетентній подачі матеріалу у слухачів, читачів і телеглядачів формується уявлення про те, що виявлення будь-якої концентрації холестерину в крові свідчить вже мало не про патологічний стан організму.
Перш за все слід сказати, що холестерин — це один із найважливіших речовин жирового обміну, що відбувається в організмі людини. Виявлення даного метаболіту при аналізі крові — це абсолютно нормальне явище. Інша справа, що показник вмісту холестерину в сироватці крові не повинен виходити за певні межі.
Для людини нормальна концентрація цієї речовини становить приблизно 3,2-5,6 ммоль/л. Більше того, якщо концентрація холестерину нижче зазначених показників, — це вже привід для серйозного занепокоєння і в такому випадку слід записатися на прийом до лікаря з метою отримання консультації. Якщо ж вміст холестерину в крові вище верхньої межі, то також варто звернутися до лікарів.
Якщо показник холестерину у вашій крові «зашкалює», — це загрожує серйозними ускладненнями, призводить до збільшення ризику розвитку атеросклерозу, порушення роботи серцево-судинної системи, появи надлишкової маси тіла та подальшого ожиріння. У разі необхідності лікар призначить вам медикаментозне лікування і порадить більш уважно ставитися до вибору продуктів харчування.
Чим же харчуватися при виявленні в організмі підвищеного вмісту холестерину? Насамперед слід звернути увагу на ті продукти, які мають вміст жиру. До таких, в першу чергу, відносяться всі жирні сорти м’яса і риби, сало, вершкове масло, сметана із високим вмістом жиру, рослинні масла, майонез, кондитерські вироби на зразок тортів з високим вмістом крему з вершкового масла.
Всі ці продукти при надмірному вживанні сприятимуть збільшенню концентрації в організмі холестерину. Тому при виявленні високого вмісту в крові даного метаболіту слід харчуватися так, щоб істотно обмежити надходження продуктів з вмістом жиру до вашого організму. Слід також знати деякі важливі особливості вмісту жирів у тому чи іншому продукті. Наприклад, курячі ніжки містять більше жиру, ніж м’ясо грудки тієї ж курки.
Проте все вищесказане не означає, що жири повністю потрібно виключити з раціону — цим ви теж завдасте істотну шкоду своєму здоров’ю. При виявленні в організмі підвищеної кількості холестерину цілком допустимо використовувати в їжу сметану з невисоким вмістом жиру, низькокалорійний майонез (такий сорт цього продукту харчування містить менше жирів), а також не тільки необхідно, але й корисно заправляти овочевий салат однією-двома ложками рослинного масла.
Що ж стосується інших продуктів, то при підвищеному холестерині не слід занадто захоплюватися вуглеводистою їжею, оскільки надлишкові кількості вуглеводів в організмі здатні перетворюватися на жири. Тому не бажано харчуватися різними здобами, тістечками, цукерками та іншими кондитерськими виробами, а необхідну кількість вуглеводів для організму краще забезпечувати за рахунок каші — гречаної, рисової, вівсяної та ін.