Бережіть свої автомобілі!

Сьогодні, щоб викрасти автомобіль, досвідченому злодію не потрібно навіть докладати жодних зусиль. Цілком вистачає недбалості автовласників, які залишають майже напризволяще свої автівки «на хвилинку» незачиненими, без нагляду ночувати під відкритим небом біля власних домогосподарств або ж у дворах багатоповерхівок. Як свідчить практика, злодій спокушається саме на відсутність будь-яких перешкод у досягненні задуманого.
Працівники Державтоінспекції відзначають, шо на території Житомирської області почастішали випадки незаконного заволодіння транспортними засобами. Як свідчить статистика, минулого року було зареєстровано 117 таких злочинів, з яких 68 правоохоронцям вдалося розкрити і затримати винних у їх вчиненні. В поточному році на Житомирщині вже зафіксовано 8 незаконних заволодінь автотранспортом, 6 з яких розкрито, автомобілі повернуто їх власникам. Наразі ж 2 автомобілі й досі знаходяться у розшуку.
Проаналізувавши всі випадки, які мали місце на території нашої області, працівники Державтоінспекції дійшли висновку, що найчастіше транспортні засоби викрадають у темну пору доби.
Легкою наживою для зловмисників стають автомобілі, залишені господарями в дворах багатоповерхівок або біля домогосподарств. Як правило, на здійснення злочинного задуму йде небагато часу — всього кілька хвилин. Якщо ще й машина не обладнана сигналізацією, то сподіватися на те, що хтось стане свідком скоєння злочину, особливо не слід. До речі, більшість із викрадених у поточному році автомобілів не були обладнані протиугонними механічними або електронними пристроями.
Зважаючи на вищесказане, працівники ДАІ звертаються до власників транспортних засобів: подбайте про надійне місцезнаходження авто на час вашої, навіть нетривалої, відсутності. Користуйтесь послугами автостоянок, що охороняються. Обладнайте транспортний засіб надійними протиугонними пристроями. А ще не залишайте в салоні автомобіля цінні речі та значні суми грошей. Особливо на видному місці. Памятайте, що більшість спонтанних крадіжок скоюється саме через те, що автовласники самі провокують зловмисника.
При наявності будь-якої інформації про подібні злочини та осіб, які мають наміри їх скоїти, просимо зателефонувати за номерами: (0412) 25-85-86, 25-62-18, (04141) 5-60-17, 5-22-25 або 102. Конфіденційність гарантується.
До речі, за статтею 289 КК України — «Незаконне заволодіння транспортним засобом» — цей злочин карається штрафом від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя або здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо вони завдали значної матеріальної шкоди потерпілому, караються позбавленням волі на строк від пяти до десяти років.
Дії, передбачені частинами першою та другою цієї статті, поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені організованою групою, або щодо транспортного засобу, вартість якого в двісті п’ятдесят разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, — караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області