Своєчасний діагноз врятує життя дитини, хворої на рак

15 ЛЮТОГО — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ДИТЯЧИМИ ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ
У вересні 2001 року у Люксембурзі на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації батьків, чиї діти хворі на онкологічні захворювання, було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак. З 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, яка хвора на рак. Основна мета цього дня — ­покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб.
За даними Міністерства охорони здоров’я України, рівень захворюваності дітей віком до 14 років на злоякісні новоутворення тримається на рівні 11-12 випадків на 100 тис. дитячого населення, що менше, ніж у провідних європейських країнах (14-15 випадків).
У розвинених країнах світу смертність дітей віком старше року від злоякісних новоутворень займає друге місце після травм та нещасних випадків, а серед дітей віком старше п’яти років — перше місце. В Україні смертність дітей від онкологічних захворювань займає п’яте місце. Співвідношення смертності і захворюваності дітей з онкологічними патологіями в Україні становить 45%, тоді як у разі загальної дитячої патології воно не перевищує 0,7%. Лише у 40% дітей із злоякісними новоутвореннями відсутній рецидив хвороби протягом п’ятирічного періоду з моменту встановлення діагнозу, що вважається повним одужанням. Кожна четверта дитина помирає протягом першого року захворювання. Злоякісні новоутворення посідають сьоме місце у структурі дитячої інвалідності.
Онкологічне захворювання у дитини може запідозрити педіатр. Виявити рак у дитини дозволяє настороженість батьків, педіатрів та хірургів. Іноді ранні симптоми онкопатології маскуються під звичайні хвороби. Батьків повинно насторожити нетипове підвищення температури тіла більше двох тижнів, болі в різних частинах тіла, наявність будь-яких змін на шкірі, поява косоокості, біла пляма в оці, сліпота, випинання очного яблука, втрата ваги тіла, блідість, стомлюваність, поява синців або кровотеч, болю в кістках, суглобах, спині, переломи від незначної травми, неврологічні ознаки: порушення ходи, рівноваги, мови, втрата вже набутих навичок у розвитку, головний біль більше двох тижнів, з наявністю блювоти або без неї, збільшення розміру голови тощо.
Вищевказані симптоми, якщо вони не проходять, можуть бути ознаками онкологічного захворювання у дитини. При появі цих симптомів необхідно невідкладно звернутися до педіатра або дитячого онколога.
При ранній та правильній постановці діагнозу і своєчасному початку лікування 70% злоякісних пухлин у дітей можуть бути вилікувані. Неабияку роль у дитячій онкології відіграє спосіб життя майбутніх батьків, особливо вагітних. Шкідливо впливає на плід вживання батьками алкоголю, наркотичних та токсичних речовин, активне та пасивне куріння.
За сумною статистикою, у Новоград-Волинському районі в минулому році виявлено 2 нових випадки цієї страшної хвороби. Загалом в нашому районі налічується 19 онко­хворих дітей. Кількість дітей, які виліковуються від раку, складає приблизно 50 відсотків. Але рівень виживання залежить від захворювання. По ряду захворювань, які знаходяться в незанедбаних стадіях і які вимагають висококоштовного лікування, ми наближаємося до європейських показників. Це пухлини нейротканин та головного мозку, пухлини м’яких тканин та пухлини кісток. Однак, щодо наслідків лікування тих захворювань, які знаходяться в запущених стадіях і які від самого початку потребують дуже точної діагностики та надінтенсивного лікування, що часто закінчується застосуванням високодозної хіміотерапії з подальшою трансплантацією стовбурових клітин, то в Україні немає достатнього фінансування для забезпечення відповідної допомоги таким хворим діткам.
У світі вважається, що 70% хворих дітей мають усі шанси одужати.
Юрій МОВЧАН, лікар хірург-онколог Новоград-Волинського міськрайТМО