Без документів — у поїзд зась!

Нещодавно ЗМІ поширили інформацію, що невдовзі «Укрзалізниця» повернеться до практики продажу іменних квитків. Про це, зокрема, йдеться і на офіційному Інтернет-сайті «Укрзалізниці», де стверджується, що повний перехід на електронний квиток — одне з основних завдань «Укрзалізниці». А використання електронного проїзного документу повністю відповідає європейським стандартам обслуговування пасажирів.
Наявність іменних даних у квитках є невід’ємною частиною електронного проїзного документу у країнах, де він застосований. Для з’ясування будь-яких непорозумінь, захисту прав пасажира необхідно мати інформацію щодо того, яка особа має право на проїзд по сплаченому квитку. На проїзному документі зазначається інформація про страхування пасажира, отже, він є одночасно і страховим полісом. Тому введення іменних квитків є цілком обгрунтованим, — переконує Мінінфраструктури у своєму повідомленні, розміщеному на сайті «Укрзалізниці».
Поряд із цим зрозуміло, що іменні квитки покликані стати засобом боротьби із перепродажем, а також допоможуть підвищити безпеку на залізниці та краще слідкувати за міграцією населення.
Втім строки запровадження цієї нової-старої схеми наразі залишаються невідомими. Зокрема, в адміністрації залізничного вокзалу станції Новоград-Волинський-1 газеті «Звягель» відповіли, що на даний час від вищого керівництва ще не надходило жодної вказівки про дату початку дії нововведення — поки що тут продають квитки за звичною системою. Водночас запевнили, що як тільки буде щось відомо конкретніше, то через газету одразу повідомлять про це новоград-волинських пасажирів.
Відмінність нової системи від минулої полягатиме в тому, що для купівлі квитка буде необхідно лише назвати касиру (або ввести самостійно в електронну форму, якщо мова йде про он-лайн купівлю) іменні дані особи, яка скористається проїзним документом. Документ, що посвідчує особу, буде необхідно пред’являти лише при посадці на поїзд.
Стосовно пільгових категорій пасажирів, то порядок продажу проїзних документів залишається незмінним — документ, який підтверджує право на пільговий проїзд, необхідно пред’являти як при купівлі квитка, так і при посадці.
Додамо також, що діти віком до 14 років мають право на проїзд у пасажирських потягах лише в супроводі дорослих. До того ж, батьки (чи особи, які їх заміняють) при посадці в поїзд зобов’язані пред’явити свідоцтво про народження дитини.
Олег БРЮХАНОВ