Литвин обговорив із Азаровим проблеми виборчого округу №65

9 квітня Володимир Литвин мав годинну зустріч із Прем’єр-міністром України М.Я.Азаровим щодо проблем виборчого округу №65. Тим більше, що він нещодавно побував у окрузі і особисто міг переконатися, що їх на Поліссі багато, і що цей фактично чорнобильський край значно обділений увагою. А відтак потребує підтримки з боку центральної влади.
Зокрема, у 2012 році заборгованість бюджету за субвенціями на соціально-економічний розвиток округу №65 склала майже 18 млн. гривень, по 10 млн. гривень взагалі не було відкрито фінансування.
Міністерство фінансів стверджує, що ця заборгованість має бути перекрита субвенціями на 2013 рік. І водночас бюджетним розписом основну суму перенесли на IV квартал 2013 року. Точніше — на останні два місяці. Зрозуміло, що коштів міста і райони знову не отримають. Бо навіть з мізерних коштів, що передбачені на три місяці цього року, майже нічого не виділено. Повністю зупинено будівництво хірургічного корпусу в м.Новоград-Волинський. Кошти, які були освоєні на об’єкті минулого року, фактично знівельовуються.
У 2012 році було передбачено окремим рішенням Кабінету Міністрів 2,5 млн. гривень на відбудову Будинку культури в селі Орепи після пожежі. Роботи виконано переважно в борг, понад 1,4 млн. гривень до цього часу не надійшло. Попри усі обіцянки та доручення, цей об’єкт так і не включено до Переліку бюджетних призначень, що передаються РМ АРК та держадміністраціям на капітальні вкладення у 2013 році.
У 2012 році були передбачені кошти на прокладання підвідних газопроводів. З них виділено лише третину, а в цьому році — жодної гривні.
Вкрай незадовільно від­шкодовується ПДВ таким відомим бюджетоутворюючим підприємствам, як «Церсаніт Інвест», «Барлінек Інвест», «Будівельний союз «Моноліт». Є великі проблеми у взаємостосунках цих суб’єктів господарювання з митними органами.
Після обговорення цих та інших проблемних питань Прем’єр-міністр одразу дав ряд доручень. Зокрема:

  • щодо перегляду бюджетного розпису для рівномірного виділення коштів для м. Новоград-Волинський, Новоград-Волинського, Червоноармійського, Баранівського і Ємільчинського районів. Передбачити ритмічне виділення коштів для спорудження хірургічного корпусу, ліквідації заборгованостей за попередні місяці 2013 року;

  • щодо виділення 1,4 млн. гривень за реконструкцію Будинку культури в с.Орепи;

  • завершення у 2013 році, згідно з укладеними у 2012 році угодами з Нафтогазом України на газифікацію сіл Дубрівка (Баранівського району), Стриєва, Кануни та Киянка (Новоград-Волинського району), Ясна Поляна, Очеретянка (Червоноармійського району;

  • щодо пришвидшення відшкодування ПДВ зазначеним підприємствам.


Тепер треба працювати з відповідними відомствами, щоб ці доручення в черговий раз не «загубилися» на рівні виконавців.
Олександр ПРОВОТОРОВ, за матеріалами www.facebook.com