Українцям у ковбасу додають... харчові наркотики й отруту

Щороку українці з’їдають майже 300 тисяч тонн ковбасних виробів на рік. Журналістка програми «Територія обману» влаштувалась практиканткою харчового технікуму і прокралася в м’ясний цех «Щира Баварщина», де виробляють ковбаси без м’яса. Працівник повідомив, що їхня фірма використовує, наприклад, звичайну свинячу шкіру, яку перебивають в емульсію, що згодом йде в якості м’яса. Крім того, шкіру тварин, нутрощі насправді кладуть у ковбасу за технологією, яку самі ж виробники і придумують — на такій ковбасі стоятимуть літери «ТУ».
Є в ковбасі і соєві гранули, які спочатку виглядають як гума. Після цього, щоб нем’ясна ковбаса здавалася справжньою, її підфарбують. Додають в українські ковбаси виробники і таке: крупа манна, крохмаль картопляний, соєвий ізолят, сорбат калію, нітрит натрію, ізо-аскорбат натрію, м’ясо птиці механічного обвалювання, триполіфосфат натрію харчовий, глутамат натрію.
Хитрі виробники знають, що їхній обман викрити майже неможливо. Крім того, звичайному споживачу ковбаса, яка має нижчу сортність і з додаванням усіляких підсилювачів смаку, може здатися навіть кращою. Але головний секрет — як смак хімії у таких сосисках замаскувати під смак м’яса. Тут на допомогу приходить хімічний елемент глутамат натрію — він же підсилювач смаку — E621. Цю речовину вважають умовно безпечною, але замовчують, що вона діє як наркотик.
Слід розуміти, що в Україні забороняється додавати підсилювач смаку E621, він же глутамат натрію, у варені дитячі ковбаси і сосиски вищого гатунку за ДСТУ — це незаконно. Та є ще страшніший секрет, що приховує ковбасна хімія, — білі порошки у білих мішках. На вищезгадуваному підприємстві «Щира Баварщина» додають отруту, «яку краще не чіпати».
Так про нітрит натрію, або стабілізатор кольору, скаже працівник цеху, а жінка-технолог пояснить, який він отруйний: «Якщо ти відкриєш і вдихнеш, то можеш обпалити собі верхні дихальні шляхи». Без цієї отрути ковбаса не була б такою красивою, рожевою, і ніхто б не захотів її купити.
У свою чергу, директор підприємства спростовує інформацію. Він заявив журналістам, що працівники, які займались виготовленням ковбас із домішками, вже не працюють. Він запевняв, що такої ковбаси вони не роблять, а якщо і експериментують, то не на людях. «Собаки їдять, як кажуть, напрацювання», — додав він.
«Рупор Житомира»