«Косиш» від пробігу? Плати 100 гривень!

«Косиш» від пробігу? Плати 100 гривень!

КАРАТИ ЛЕЖНІВ І ЗАОХОЧУВАТИ БІГУНІВ ЗАПРОПОНУВАВ УЧАСНИК ПРОБІГУ ВОЛОДИМИР ЛИТВИН
Замість краваток, стриманого дрес-коду чи уніформи цього дня новоград-волинці вже традиційно перевзуваються у кросівки і переодягаються у спортивні костюми — це означає, що прийшов час загальноміської акції під назвою «Пробіг заради життя». Десять років тому запропонована жіночою радою ідея виявилася «живучою», а громада взялася гуртом популяризувати принципи здорового способу життя. Цього року пробіг відбувся у суботній день, 18 травня.

Акція стала ювілейною і такого «зіркового» складу ще ніколи не мала. У перших рядах, разом із керманичами міста, району та жіночою радою, визначеним маршрутом бігли народні депутати України Володимир Литвин та Юрій Благодир, командир 8-го армійського корпусу Петро Литвин. Разом із ними — декілька тисяч новоград-волинців: трудові колективи медиків, освітян, правоохоронців, військових, представники громадських та політичних об’єднань, учні і студенти.
Маршрут акції склався незмінний: з майдану імені Лесі Українки учасники долають відстань у 3 кілометри до живописної галявини з відомим столітнім дубом, що у районі Будинку офіцерів. Тут відбувається презентація команд, проголошення девізів, реєстрація для участі у спортивних змаганнях. Не обходиться і без шоу-виступу — цього разу видовище продемонстрували розвідники, показавши прийоми рукопашного бою, силу і спритність. А з нагоди Дня сім’ї, який у світі відзначили напередодні, подяки міського голови отримали прийомні батьки Галина Сендзюк, Ніна Маліновська та Володимир Кучер, котрі взяли на виховання дітей і стали прикладом відповідального, чуйного батьківства.
— Я щасливий сьогодні, — щиро поділився голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, нардеп Володимир ЛИТВИН. — У такі хвилини життя душа сміється і серце співає — коли усі, як один, об’єднуються і демонструють спільне бажання жити здорово. Особливо — на тлі нинішніх подій в Україні, коли у нас людей ділять на своїх і чужих (цього дня, нагадаємо, у столиці пройшли політичні мітинги, організовані опозицією та владою — авт.). Нам ділити нічого, потрібно жити і працювати. Сподіваюся, що наступний пробіг буде організований ще краще. Зокрема, пропоную, щоб ті, хто не бере участі у заході, віднині платили сто гривень, а інші отримували ці гроші за участь.
— Ось так карбується новоград-волинська історія, — у палкій промові звернувся до присутніх міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ. — Не лише трудовою звитягою і доблестю, але й ось такими заходами. Цього року ми назвали захід «Пробіг з Литвином», щоб подякувати за ту допомогу, яку надає громаді наш покровитель. Хочу звернутися до усіх: пам’ятайте, що той, хто вміє загартовувати тіло, інтелект і волю, завжди буде лідером по життю.
— Це ви, шановні, зробили благодійну акцію великим корпоративним святом, що пропагує здоровий спосіб життя, — сказала голова жіночої ради, ініціаторка ідеї Тамара САХНЕНКО. — Спортивно-благодійна акція — це наше дружне «ні» хворобам, зневірі і песимізму, це демонстрація нашого бажання робити добрі справи разом!
Цікавинкою у програмі свята стало облаштування командами тематичних куточків, де готували і пригощали національними стравами та трав’яними чаями. А Благодійний фонд Литвина «Майбутнє Полісся», спільно з військовими, організував для охочих попоїсти після активного дозвілля ще й гречану кашу з тушонкою. Як запевнив начальник продовольчого складу бригади Григорій МАРЧУК, встояти перед смачною спокусою не змогли навіть ті, хто на дієті, — з’їли 65-літрову каністру. Відверто кажучи, бажаючих розслабитися на природі у приємній компанії і посмакувати смачненьким у затінку, попри промовисті девізи на презентації, ви­явилося більше за тих, кому ближче до душі перетягування канату чи естафети. Разом з тим, слід віддати належне усім, хто виборював честь команд у змаганнях.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА


Цими днями до нас у редакцію зателефонував мешканець міста і поскаржився, що на галявині після відпочивальників залишилося багато сміття. «Щороку чекаємо пробігу, наче нашестя», — поділився наш читач. Чи мають до цього причетність учасники акції, стверджувати ми не беремося, бо минули вихідні, і відпочивати там могли й інші новоград-волинці. Але на місце пригоди виїхали і переконалися, що сміття там справді багато і картина доволі ганебна. Як би там не було, організаторам пробігу варто взяти на замітку питання утилізації сміття після великої кількості людей. Як і тим, хто приходить відпочивати на природу.