Шахрайство в Інтернеті

Нещодавно до чергової частини Новоград-Волинського МВ звернувся молодий мешканець міста та повідомив, що невідома особа шляхом обману заволоділа його грошима.
У ході перевірки працівниками СКР було встановлено, що 11.05.2013 року молодик по інтернет-переписці в соціальній мережі «ВКонтакте» познайомився з чоловіком 1986 р.н., жителем Хмельницької області, котрий займається продажем спортивного товару через Інтернет, та замовив кросівки фірми «Найк» вартістю 322 грн.
15.05.2013 року, знаходячись в одному з магазинів міста, перерахував вказану суму на «інтернет-гаманець» «продавця», котрий, висвітливши квитанцію, під час переписки повідомив, що товар буде доставлено протягом двох діб на одне з поштових відділень міста.
На свої кросівки хлопчина чекає і досі. Мобільний телефон інтернет-шахрая поза зоною досяжності.
Інтернет-шахраї покарання практично не несуть. Докази зібрати в таких шахрайських діях практично неможливо. Електронні гроші — це не банк, арешт на рахунки ніхто не накладе і відповідь на запит, наприклад, інформацію, хто із шахраїв отримав гроші (у Китаї, США, Африці ...), правоохоронцям ніхто не надасть!
Хочемо надати вам деякі поради, щоб не потрапити на гачок шахраїв з Інтернету.

  1. Не ведіться на барвисту рекламу і миготіння банерів, що пропонують незаконні послуги, — це все обман.

  2. Ніколи не ведіться на «послати СМС» незрозуміло кому.

  3. Не шукайте «скачати безкоштовно», в Інтернеті так не буває, адже, якщо людина над чимось працювала або щось створювала, то як воно може бути безкоштовно?

  4. Не звертайте увагу на різні гасла пожертвування, жебраки — тільки в переходах, на вокзалах, а за комп’ютером та ще і на безлімітному Інтернеті жебраків не буває.

  5. Не перераховуйте гроші на «інтернет-гаманці» за товар, який собі обрали.

  6. Бійтеся різних пірамід, вони і так небезпечні, а в Інтернеті — ще гірше!

  7. Довіряйте власним знанням, не беріть до уваги чужі вихваляння, вони й пишуться для того, щоб заманити людину.


Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника міліції, старший лейтенант