Сергій Жадан пропонує Новограду рок-концерт

Сергій Жадан пропонує Новограду рок-концерт

У ВДЯЧНІСТЬ НАШИМ ВІЙСЬКОВИМ ЗА ЗВІЛЬНЕННЯ ЙОГО РІДНОГО МІСТА НА ЛУГАНЩИНІ
Приїзд у місто сучасного поета, прозаїка, перекладача, фронтмена гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» Сергія Жадана з Харкова став ковтком свіжого повітря для багатьох. Дихнути «на повну», хоч і в умовах карантину, цього разу містянам допоміг наш колега, редактор газети «Звягель», книголюб Олег Брюханов. Влада допомогла з приміщенням, надавши для літературної зустрічі сесійну залу Будинку рад. І хоч у цих стінах частіше чути офіціоз, а в середу, 17 лютого, тут читав свої вірші Сергій Жадан.
Спілкування з сучасними письменниками — нове, суперове відчуття. Є в таких зустрічах «живий нерв», особисті емоції автора — те, чого не відчуєш у шкільних підручниках із літератури та навіть книжках. Усе ж таки класна особливість існує в нашому часі — видатні особистості зійшли з портретів і постаментів, приїздять спілкуватися, розповідати про свою творчість, ділитися думками. Виявилося, бути співучасником літературного процесу набагато цікавіше, аніж споглядачем. А ще таким чином можна позмагатися з Інтернетом за живу книгу. Книжки в письменників новоградці розкуповують ущент (цей факт навіть самих письменників вже дивував не раз), отже, конкуренція — далеко не програшна, а любов до книги — живе.
— Я знову вірю в Новоград-Звягель. Відверто кажучи, боявся, що зала буде напівпорожньою і буде соромно перед поетом, — поділився після зустрічі Олег Брюханов. — Аж розхвилювався, коли побачив, скільки зацікавлених облич чекають на Сергія Жадана! Ми — таки справді нормально-культурне місто, і добре, що з’явилися на мапі подорожей одного з кращих поетів сучасності. Дякую всім, хто прийшов! Дякую тим, хто допоміг при організації: Оксані Гвозденко, Віктору Мельнику, Олександру Куценку, Тетяні Дроздюк, Олегу Годуну, Сергію Хапчуку, Василю Гордійчуку, Юлії Шевчук, Катерині Кармазіній, Богдану Данилюку, Інні Левицькій.
Громадська робота організатору сподобалася, тож у нього вже виникли нові ідеї, які чекатимуть втілення. Сергій Жадан до співпраці теж готовий — із вдячністю відгукнувся про нашу 30-ту ОМБр, яка звільнила від окупантів його рідний Старобільськ на Луганщині. Сказав, що він не проти приїхати в Новоград зі своїм рок-гуртом.
Відгуки містян на ближче знайомство з письменником — схвальні, багато вдячних коментарів люди написали в мережі. Хто не зміг прийти, мав змогу подивитися літературний вечір в ефірі сайту «Новоград city». На зустріч приїхали навіть люди з інших міст.
Ось деякі з відгуків:
«Головне, що така чудова подія відбулася у нас! Шкода, що такі події у місті — рідкість, але це реально! Не в грошах проблема, а в головах».
«Дяка всім, хто долучився до організації. Було б круто, якби письменники такого рівня частіше приїжджали до нас. Культурне й естетичне задоволення вчора отримала значна кількість присутніх у залі! Хочемо ще!».

Юлія КЛИМЧУК
Фото Катерини КАРМАЗІНОЇ

Сергій ЖАДАН: автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів» та ін.
Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників. Є також активним організатором літературного життя України та учасником мультимедійних мистецьких проєктів. 2017 року він заснував «Благодійний фонд Сергія Жадана». Ведучий на радіо «Тризуб ФМ», «Радіо НВ».