Чому кожна поїздка автобусом «з’їдатиме» зайві 50 копійок

Чому кожна поїздка автобусом «з’їдатиме» зайві 50 копійок

Із 1 липня, відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради, вартість проїзду в міських автобусах зросла на 50 копійок. Що цього разу спонукало владу до непопулярного рішення — із цим запитанням газета «Звягель» звернулася до заступника міського голови Сергія КОЛОТОВА.
— Причини — всі ті ж самі, — пояснює Сергій Юрійович. — У державі відбувається поступове, хоч і незначне, підвищення мінімальної заробітної плати, а значить — зростає питома вага цієї складової в тарифі.
По-друге, має місце заборгованість державної субвенції, що покликана покривати витрати транспортного підприємства на перевезення пільговиків. На 1 липня — це понад 600 тисяч гривень. Звісно, можна сподіватися, що кошти надійдуть десь наприкінці року, але ж виводити автобуси на маршрути потрібно щодня. Зрозуміло, що комусь все одно потрібно платити, якщо десь є заборгованість. Тож певною мірою це перекладається на гаманці тих, хто оплачує проїзд.
Наступна причина — відчутне здорожчання автозапчастин, зокрема, гуми.
І насамкінець — обслуговування великих автобусів. Звісно, вони зручні для пасажирів, просторі, але їхній ремонт і обслуговування потребують значних витрат.
До того ж, останнім часом на автотранспортному підприємстві склалася непроста ситуація — водії обурилися низьким рівнем заробітних плат, неодноразово погрожували не виїхати на маршрути, якщо це питання не почне вирішуватися.
Всі ці фактори вкупі й змусили міську владу підвищити вартість проїзду до 2,5 гривні. До речі, цей тариф пройшов процедуру погодження із контролюючими службами. Водночас у «пільгових» автобусах вартість проїзду для не пільгових пасажирів залишилася 2 гривні.
Чергового підвищення вар­тос­ті проїзду в міських автобусах слід очікувати на початку наступного року.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА